English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Εργασιακός Μεσαίωνας: Εργοδότης απειλεί με απόλυση γυναίκα επειδή περιμένει παιδί

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, 33χρονη εργαζόμενη, δέχτηκε απειλές για απόλυση από τον εργοδότη της, με σκοπό να διακόψει την εγκυμοσύνη της. Πρόκειται για υπάλληλο γραφείου, με σύμβαση αορίστου χρόνου, που όμως εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Πρόγραμμα, που ενώ διαφημιζόταν ως η λύση στο μείζον θέμα της ανεργίας, στην ουσία αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στις διαθέσεις των εργοδοτών τους.
Δυστυχώς, η κακομεταχείρηση των εργαζομένων, και κυρίως των γυναικών, δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο ούτε τοπικό φαινόμενο. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες από εργαζόμενες, οι οποίες δέχονται πίεση από την εργοδοσία σχετικά με την προσωπική τους ζωή και την απόκτηση τέκνων, ενώ σε άλλες ζητείται να υπογράψουν χαρτί ότι σε περίπτωση κύησης θα αποχωρήσουν οικειοθελώς χωρίς να προβάλουν οποιαδήποτε απαίτηση.
Από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις γίνεται κατανοητό ότι με προγράμματα ΕΣΠΑ και λοιπές ευκαιριακές λύσεις δεν λύνεται το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αντιθέτως ανοίγονται «παράθυρα» σε ορισμένους εργοδότες ώστε να εκμεταλλεύονται πλήρως τους υφισταμένους τους και να τους αναγκάζουν σε εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας. Άλλωστε, στην προκειμένη περίπτωση, με το υπάρχον πρόβλημα υπογεννητικότητας, βάλλεται άμεσα η εργαζόμενη μητέρα και κατ’ επέκταση ο θεσμός της οικογένειας.