Οι κατηγορίες αφορούν τη δήλωση ανακριβούς πόθεν έσχες, καθώς και την παράνομη συμμετοχή σε offshore εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Καταλίνα είναι αυτή που δέχθηκε τα δύο επίμαχα εμβάσματα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ. Η εταιρεία δηλώθηκε στα πόθεν έσχες του κ. Καρατζαφέρη δύο φορές το 1994 και μία το 1996.
Σύμφωνα με το πόρισμα η άλλη υπεράκτια ΕΟ, ονόματι Homeric, ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1983 αλλά δεν δηλώθηκε ποτέ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εταιρεία Καταλίνα άλλαξε επωνυμία σε Sunlight Ltd και τον Ιανουάριο 2010 μεταβιβάστηκε στην αδελφή του κ. Καρατζαφέρη. Η Καταλίνα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 1992.
Παράλληλα, βάσει του πορίσματος των ορκωτών λογιστών της Βουλής, ο κ. Καρατζαφέρης παραπέμπεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για ποσά παρανόμως κτηθέντα και μάλιστα ζητούν την άμεση επιστροφής τους στο Δημόσιο, καθώς δεν μπόρεσε να δικαιολογηθεί νόμιμη προέλευσής τους.
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης είχε ισχυριστεί ότι το 1,65 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στην εξωχώρια εταιρεία του, επρόκειτο για χρήματα από δάνειο. Από πουθενά όμως δεν προέκυψε ότι τα χρήματα αυτά προήλθαν από επιστροφή δανείου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει.
Η μεταβίβαση δε της εταιρείας της εταιρείας στην αδελφή του έγινε την περίοδο του 2010.
Η «Catalina» ναι μεν δηλώθηκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ την περίοδο 1992 -1993, από κει και πέρα όμως… «εξαφανίστηκε».
Οι ορκωτοί ελεγκτές άρχισαν να ελέγχουν την περίοδο 2002 - 2007, κατά την οποία ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κενά στο Πόθεν Έσχες του και ακολουθώντας μια υπερατλαντική διαδρομή οδηγήθηκαν στην εξωχώρια εταιρεία «Catalina» που ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη και στον υιό του.
Τον Νοέμβριο του 2007 εμφανίζονται σε λογαριασμό της δύο εμβάσματα από την εταιρεία «Premium Properties» (σ.σ.: δικαιούχος της οποίας εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Τσάτσος, ιδιοκτήτης της Κεστρέλ), συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Η «Catalina» δέχθηκε τρία επίμαχα εμβάσματα, ύψους 1,64 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ. Όταν λοιπόν το πορτοφόλι της εταιρείας γεμίζει, χάνονται τα ίχνη της.
Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίζεται ακόμη ένα έμβασμα 150.000 ευρώ από την εταιρεία «Malwern» προς την «Catalina International», με πραγματικούς και ισότιμους δικαιούχους τον Γ. Καρατζαφέρη κατά 50% και τον γιο του Ιωάννη κατά 50%.
Η ίδρυση της «Catalina»
Η «Catalina» φέρεται να ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του '92 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos και πραγματικούς ισότιμους δικαιούχους τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον γιο του.
Τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας RBC, η αξία του πορτφόλιο της υπεράκτιας ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα η ακίνητη περιουσία του υπολογιζόταν σε 20.000.000 ευρώ.
Αναλυτικά, αναφέρονται δύο ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, επιχειρηματικά ακίνητα στην Καλλιθέα, θερινή κατοικία στο Λαγονήσι η αξία της οποίας υπολογίζεται από την τράπεζα στα 6.000.000 ευρώ και διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, που αποκτήθηκε το 1999.
Η «Catalina» μετονομάστηκε σε «Sunlight Delight LTD» και τον Ιανουάριο του 2010 ορίστηκε εγγεγραμμένος μέτοχος η αδελφή του Γ. Καρατζαφέρη.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 με εντολή του Καρατζαφέρη μεταφέρονται τα υπόλοιπα της εταιρείας στο όνομα του εμπιστεύματος The Ferisca Trust και τον Απρίλη του ίδιου έτους οι λογαριασμοί της RBC έκλεισαν.
Επίσης, σύμφωνα με τους λογιστές, ο Γ. Καρατζαφέρης είχε και την υπεράκτια «Homeric GT» με έδρα τα νησιά Turks and Caicos, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του '83 και μετονομάστηκε σε « Homeric TCI».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr