English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η Σύνοδος οικονομικής συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού αποκαθήλωσε την ηγεμονία των ΗΠΑ

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 
Η Σύνοδος οικονομικής συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού αποκαθήλωσε την ηγεμονία των ΗΠΑ
Την παρελθούσα εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής οικονομικής συνεργασίας των κρατών Ασίας-Ειρηνικού (Asian-Pacific Economic Cooperation, APEC) που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, η Κίνα και η Ρωσία πέτυχαν σημαντικότατες επιτυχίες. Σε αυτή την σύνοδο υιοθετήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ένας οδικός χάρτης για μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη που δεν θα ηγεμονεύεται από το δολλάριο και τις ΗΠΑ.
Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, που ήταν ο οικοδεσπότης αυτής της συνόδου κορυφής, εγκωμίασε την απόφαση της συνόδου ως ιστορική, μια απόφαση όπως είπε που θα καταγραφεί στα βιβλία ιστορίας. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated  Ρress χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνόδου APEC ως «νίκη» του Πεκίνου.
Η σύνοδος APEC συμφώνησε με την πρόταση της Κίνας, που υποστηριζόταν σθεναρά από την Ρωσία, για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (Free Trade Area of the Asia-Pacific, FTAAP) που θέτει τις βάσεις για μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη, ουσιαστικά πρόκειται για την γέννηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και το σύμπλεγμα του διεθνούς Σιωνισμού.
Σχέδια για την ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (FTAAP) υπήρχαν εδώ και 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που ιδρύθηκε η APEC, αλλά οι ΗΠΑ πάντα αντιδρούσαν σε αυτή την πρόταση και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν στην περιοχή ένα οικονομικό σύστημα που θα απέκλειε την Κίνα και την Ρωσία, δηλαδή ένα παρόμοιο οικονομικό σύστημα όπως αυτό της Ευρώπης, όπου τα σύνορα της ΕΕ συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με την περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ και αποκλείουν την Ρωσία. Η Κίνα και η Ρωσία όμως απέδειξαν με την απόφαση της συνόδου APEC του Πεκίνου ότι επιδιώκουν και βασίζονται σε σφαιρικές εταιρικές σχέσεις στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς ηγεμονίες.
Η προσέγγιση σε σφαιρικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας-Πεκίνου αντικατοπτρίζεται επίσης στην επέκταση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, σχετικά υπεγράφη στο πλαίσιο της συνόδου μια συμφωνία για τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Κίνα. Η Κίνα έτσι ουσιαστικά αντικαθιστά την Ευρώπη ως την κύρια αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα αποτελέσματα της συνόδου APEC δείχνουν για άλλη μια φορά τον θεμελιώδη στρατηγικό προσανατολισμό της Ρωσίας και Κίνας που είναι ένας πολυπολικός προσανατολισμός στο πλαίσιο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) και ενάντια στον μονοπολικό προσανατολισμό και πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Η ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων Ρωσίας-Κίνας στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ο σωστός τρόπος για να ισχυροποιήσουν η Ρωσία και η Κίνα το καθεστώς της μεγάλης δύναμης.
Ο Carl von Clausewitz είχε γράψει ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Στην διεθνή πολιτική πολλά γεγονότα κινούνται γύρω από την οικονομία. Παραφράζοντας λίγο τον Πρώσο στρατηγό θα μπορούσαμε να πούμε ότι «η οικονομία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα». Σημαντικές οικονομικές συμφωνίες προσδιορίζουν την κατανομή της παγκόσμιας εξουσίας ή άλλως την Παγκόσμια Τάξη.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής APEC τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την μελλοντική παγκόσμια οικονομική τάξη και την αποκαθήλωση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό.