English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Οι «διαμαρτυρίες» του Λαφαζάνη για τη στροφή Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ως «λιγούρια της εξουσίας»

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 
Οι «διαμαρτυρίες» του Λαφαζάνη για τη στροφή Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ως «λιγούρια της εξουσίας»
Η σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σιγά - σιγά «γλιστράει» σε ολοένα και πλησιέστερες προς το Μνημόνιο θέσεις, δημιουργεί διάφορες εσωτερικές αναταράξεις. Συν τοις άλλοις, τροφή στη γκρίνια δίνουν και τα συνεχόμενα πάρε – δώσε της ηγετικής κλίκας του κόμματος με διάφορους μεγαλόσχημους λεφτάδες. Έτσι, την έντονη αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το σχεδιαζόμενο ταξίδι αντιπροσωπίας του κόμματος στο Λονδίνο, με σκοπό την πραγματοποίηση διερευνητικών συναντήσεων με χρηματιστές και τραπεζικούς – εφοπλιστικούς κύκλους.
Μέσω του ιστοτόπου iskra η συνιστώσα αυτή, η οποία πρόσκειται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκφράζει τη δυσφορία της για τις κομματικές επαφές με τους «λύκους των αγορών». Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι: «Δεν ξέρουμε αν οι πληροφορίες αυτές, που αναγράφονται και σε άλλες κυριακάτικες στήλες και θεωρούνται συνέχεια άλλων δημοσιευμάτων για ανάλογες επαφές πάλι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τραπεζίτες και επενδυτές στο εσωτερικό της χώρας, έχουν την παραμικρή δόση αλήθειας. Αν, όμως, έχουν κάποια βάση, πράγμα που θα διαπιστωθεί, ούτως ή άλλως, τις επόμενες μέρες, τότε προσφέρονται για πολλές σκέψεις, ερωτήματα και ίσως συμπεράσματα. Ίδωμεν.».
Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου και θα συμμετάσχουν μεταξύ των άλλων ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και ο τομεάρχης Οικονομίας Γιάννης Μηλιός. Ταυτόχρονα, ο Λαφαζάνης και η τάση που εκπροσωπεί έχουν έντονη διαφωνία και με τις επικείμενες συνεργασίες και συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν να μην δοθούν «συγχωροχάρτια» στα πρώην μνημονιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια πίσω από αυτές τις αντιδράσεις βρίσκεται στο ότι οι όποιες εσωτερικές ενστάσεις  στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν όχι με θέματα αρχής και ιδεών, αλλά με την ανακατανομή της εσωκομματικής δύναμης, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας από έναν στρατό «λιγουριών» με τις ανάλογες ορέξεις.
Στα σαφή φιλοκαπιταλιστικά και φιλομνημονιακά ανοίγματα του Τσίπρα πρέπει να υπάρξει και ένα εσωτερικό «αντίβαρο», το οποίο θα χειραγωγεί και θα κατευθύνει σε ηπίων και ελεγχόμενων μορφών αντιδράσεις τους «σκληρούς» της βάσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσονται και οι όποιες αντιρρήσεις για τη συμμετοχή πρώην πασόκων στα ψηφοδέλτια που έχουν να κάνουν κι αυτές με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των συριζαίων απέναντι στην ενδεχόμενη επέλαση των πρασινοφρουρών, οι οποίοι θα αλώσουν το κόμμα. Με το μέλι της εξουσίας στα χέρια είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλουν να το μοιραστούν με τους επίδοξους «μουσαφίρηδες», που έχοντας τη νοοτροπία του αρουραίου εγκατέλειψαν το μισοβυθισμένο και άδειο από φαΐ σαπιοκάραβο του ΠΑΣΟΚ για να κοιτάξουν τώρα να πάνε σε νέο καράβι για φαγοπότι, δηλαδή στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.