Η πιθανότητα σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας βαίνει αυξανόμενη
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014
Πρόσφατα το European Leadership Network (ELN), ένα ευρωπαϊκό think tank με έδρα το Λονδίνο που ασχολείται με θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής κυρίως στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή, δημοσίευσε μια έκθεση αναφορικά με την αυξημένη πιθανότητα πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Ο κίνδυνος συμβατικού και πυρηνικού πολέμου που εγείρεται στην έκθεση του ELN υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις καταστροφικές συνέπειες του πραξικοπήματος εναντίον της εκλεγμένης νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου πριν από 8 μήνες περίπου.
Πέρασαν 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Αίσχους στο Βερολίνο, ακολούθησε η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης και ένας ευρωπαϊκός πόλεμος, ίσως και παγκόσμιος, βρίσκεται προ των θυρών, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας περικύκλωσης και χειραγώγησης της Ρωσίας από τους Αμερικανοσιωνιστές και τους εντολοδόχους τους στην Ευρώπη.
Η έκθεση του ELN περιγράφει τουλάχιστον 40 περιστατικά μεταξύ ρωσικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν μετά το πραξικόπημα των ΗΠΑ, Γερμανίας και των συμμάχων τους στο Κίεβο τον περασμένο Φεβρουάριο. Η έκθεση τονίζει ότι αυτά τα περιστατικά «παρ’ ολίγον πολέμου» ήταν επικίνδυνα στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ στην χειρότερη πολύ υψηλού κινδύνου και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφικά (βλ. σχετικό χάρτη-γράφημα).
Τα πολλαπλά αυτά περιστατικά μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας είχαν σχέση με παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και παρ’ ολίγων συγκρούσεων στον αέρα, επικίνδυνες ενέργειες σε θαλάσσιες περιοχές μεταξύ πολεμικών πλοίων, παραβιάσεις εθνικών χωρικών υδάτων, παρενοχλήσεις αεροσκαφών, υπερπτήσεις πολεμικών πλοίων και εικονικούς βομβαρδισμούς.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι το think tank ELN αποτελείται από πρώην γενικούς γραμματείς του ΝΑΤΟ, πρώην υπουργούς Άμυνας χωρών της ΕΕ και πρώην στελέχη και αξιωματικούς του ΝΑΤΟ. Στην έκθεση πέραν της αναφοράς των περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, αναφέρεται επίσης ψευδώς ότι την κύρια ευθύνη για αυτά τα κρίσιμα έως πολύ κρίσιμα συμβάντα φέρει η Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά όμως τα περιστατικά απεικονίζουν τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη από την επιθετική και επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ μετά το πραξικόπημα του Κιέβου βρίσκονται ουσιαστικά με το δάκτυλο στην σκανδάλη και ασήμαντες παρεξηγήσεις, ηθελημένες ή αθέλητες, μεταξύ τους μπορεί γρήγορα να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν σε παγκόσμια σύρραξη.
Για να καταλάβουμε την επικινδυνότητα και την σοβαρότητα της κατάστασης ας ανατρέξουμε στο πρόσφατο υψηλού κινδύνου περιστατικό με το άκαρπο, αλλά πολεμοχαρές, κυνήγι ενός υποτιθέμενου ρωσικού υποβρυχίου στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας. Η Σουηδία σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική δήλωση ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να βυθίσει το αγνώστου ταυτότητας εχθρικό υποβρύχιο. Αν όντως το υποβρύχιο ήταν ρωσικό και η Σουηδία κατάφερνε να το βυθίσει, φανταζόμαστε όλοι τα επακόλουθα μιας τέτοιας ενέργειας. Ένα άλλο περιστατικό συνέβη όταν ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν ασκήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα του Καναδά. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αξιολόγησαν αυτές τις ασκήσεις που ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ως προκλητική κίνηση και παρ’ ολίγον να δημιουργηθεί εναέρια εμπλοκή με άγνωστα, αλλά σίγουρα επικίνδυνα αποτελέσματα.
Πέραν των παρ’ ολίγων συμβατικών στρατιωτικών συγκρούσεων το ΝΑΤΟ και η Ρωσία προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς και εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και τις πυρηνικές τους δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων σε μια σύγκρουση με την Ρωσία, ενώ η Μόσχα έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για πυρηνικά χτυπήματα εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύρραξης. Ταυτόχρονα οι ρωσικές και νατοϊκές πυρηνικές δυνάμεις διεξάγουν ασκήσεις, ενώ ρώσοι στρατηγοί δηλώνουν ότι πρέπει να εξετασθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να διενεργήσει προληπτικό χτύπημα με τα στρατηγικά πυρηνικά της όπλα.
Το συμπέρασμα της έκθεσης του ELN είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με αυξανόμενους ρυθμούς προκλήσεων καθημερινά, προκλήσεις που διεγείρουν γεωμετρικά τον κίνδυνο της κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος, και από τις δυο πλευρές, επί των συμβάντων. Το επιτιθέμενο ΝΑΤΟ και οι εντολείς του θα πρέπει επειγόντως να επαναξιολογήσει το κόστος και τους κινδύνους της συνεχιζόμενης επεκτατικής του πολιτικής και την διεκδικητική στρατιωτική του στάση. Εκτός και αν επιδιώκει ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πόλεμο.