English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Άλλη μια «επιτυχία» του υπουργείου Υγείας: Οι μισοί Έλληνες δεν λαμβάνουν αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014
Άλλη μια «επιτυχία» του υπουργείου Υγείας: Οι μισοί Έλληνες δεν λαμβάνουν αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, το 47% των Ελλήνων πολιτών δεν λαμβάνει την αναγκαία περίθαλψη, ενώ οι ανασφάλιστοι στη χώρα αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού. Ενδεικτικά, κατά τα δεδομένα της IPSOS, λόγω της αύξησης συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, πολλοί ανασφάλιστοι, χρόνια πάσχοντες, έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την αγωγή τους.
Ωστόσο πιο ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που αφορούν τον συσχετισμό του δείκτη της ανεργίας με το δείκτη θνησιμότητας, καθώς σε περιπτώσεις ανεργίας, κρίσης και ανέχειας, αυξάνονται τα κρούσματα καρδιοπάθειας, κίρρωσης του ύπατος και καρκίνου.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο δείκτης νοσηρότητας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μειώνεται, στην Ελλάδα αντιθέτως αυξάνεται. Φυσικά, τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν λεπτομέρειες για τον αρμόδιο υπουργό, Βορίδη, ο οποίος παραμένει προσκολλημένος στον προϋπολογισμό και τις καθαρά οικονομικές πτυχές του συστήματος υγείας, λησμονώντας πως σκοπός και λόγος ύπαρξης των εθνικών υπηρεσιών υγείας είναι ακριβώς η εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.
Οι παραπάνω μετρήσεις καταδεικνύουν τις πολυεπίπεδες συνέπειες της κοντόφθαλμης και αντεθνικής πολιτικής των τελευταίων ετών στο χώρο της υγείας. Από τη μια πλευρά, στο χώρο της πρόληψης, απουσιάζει η παροχή στους πολίτες ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, καθώς γονατίζουν οικονομικά, κοινωνικά και ψυχικά. Από την άλλη πλευρά, στον τομέα της θεραπείας, όταν τα δημόσια νοσοκομεία οδηγούνται στην κατάρρευση και τα φάρμακα είναι απλησίαστα, μόνο λογικό επακόλουθο είναι η αύξηση της νοσηρότητας.