«Αγέλες» τουρκικών υποβρυχίων από την Αλβανία μέχρι νότια της Κύπρου!
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014
Η Τουρκία «κυκλώνει» την περιοχή από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο και την Κυπριακή ΑΟΖ με υποβρύχια και πολεμικά πλοία σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης και παρουσίας που δείχνει ότι είναι αποφασισμένη για όλα. Στις προκλήσεις της Άγκυρας η Ελλάδα επιχειρεί να κρατήσει ήπιους τόνους, αποφεύγοντας την κλιμάκωση, όπως αποδεικνύει και η απόφαση της μη αποστολής τελικά φρεγάτας στην Κυπριακή ΑΟΖ για την αντικατάσταση της ΤΠΚ.
Από χθες έχει ξεκινήσει η άσκηση της Τουρκίας «Mavi Balina», δηλαδή, «Γαλάζια Φάλαινα», η οποία θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και με επικέντρωση στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να εντείνει την πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Στην άσκηση αυτή, πέραν το πολλών πλοίων επιφανείας (φρεγάτες, κορβέτες κ.α.) θα συμμετάσχουν και πέντε υποβρύχια, τα οποία σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήδη πλέουν στο Αιγαίο. Η ζώνη της άσκησης ξεκινάει από το Καστελόριζο και προσδιορίζει επ’ ακριβώς της περιοχή που θέλουν οι Τούρκοι να αμφισβητήσουν με τη νομιμοποίηση του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, τονίζουν πώς τα υποβρύχια, σε συνεργασία με πλοία επιφανείας θα διεξάγουν ανθυποβρυχιακά γυμνάσια και άσκηση εξουδετέρωσης «εχθρικής» απειλής. Προφανώς έχουν βάλει στο στόχαστρο το ελληνικό υποβρύχιο «Πρωτεύς», το οποίο βρίσκεται ήδη στην Κυπριακή ΑΟΖ συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση Active Endeavour.
Τη στιγμή λοιπόν που η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας έρευνες με το σκάφος «Barbaros» το οποίο συνοδεύουν πολεμικά πλοία και εκτελώντας άσκηση μέχρι τις 12 Νοεμβρίου με περισσότερα από 15 σκάφη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα επιλέγει την τακτική την μη κλιμάκωσης ακυρώνοντας με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου την απόφαση αποστολής φρεγάτας στην Κύπρο.
Κατά την κυβέρνηση η αντικατάσταση μιας ΤΠΚ με μία φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL συνιστά κλιμάκωση. Τότε αυτά που κάνουν οι Τούρκοι τι ακριβώς συνιστούν και πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει; Και για να απαντήσουμε και σε αυτούς που θεωρούν πώς υπάρχει ελληνική παρουσία στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, άρα το ΤΠΚ τι φρεγάτα το ίδιο είναι αναφέρουμε πώς η φρεγάτα τύπου “S” που επρόκειτο να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου τα οποία δεν έχει η ΤΠΚ.
Σε συνεργασία δε φρεγάτας και του υποβρυχίου «Πρωτεύς» θα υπήρχε μία καθαρή εικόνα στην Κυπριακή ΑΟΖ για το τι γίνεται τόσο πάνω από τη θάλασσα όσο και κάτω από την επιφάνεια αυτής. Το πλεονέκτημα αυτό χάθηκε στο όνομα της μη κλιμάκωσης και την ίδια στιγμή οι Τούρκοι όχι μόνο στέλνουν υποβρύχια στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά ανεβαίνουν και μέχρι το Ιόνιο.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρουν πώς έχει εντοπιστεί τουρκικό υποβρύχιο να κινείται στη θάλασσα του Ιονίου με κατεύθυνση το Δυρράχιο της Αλβανίας. Οι κινήσεις του υποβρυχίου καταγράφονται από ελληνικής πλευράς που έχει σαφή εικόνα για τη θέση του. Πρόκειται για το TCG Sakarya (S354).
Φαίνεται λοιπόν πώς οι επόμενες ημέρες θα είναι «θερμές» στην περιοχή κυρίως του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου οι Τούρκοι έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ναυτικών δυνάμεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr