English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εξεταστική για τα… μάτια του κόσμου - Δεν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τα Μνημόνια!


Εξεταστική για τα… μάτια του κόσμου - Δεν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τα Μνημόνια!
Πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια και το PSI κατέθεσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, η επιτροπή αναμένεται να συσταθεί, να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σχετικά με το Μνημόνιο Ι, το Μνημόνιο ΙΙ, το PSI και την διακυβέρνηση από τους σαμαροβενιζέλους την περίοδο 2012 – 2015. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχε γίνει η πρώτη προαναγγελία για την σύσταση της εν λόγω επιτροπής, ο υπουργός επικρατείας του Σύριζα, Α. Φλαμπουράρης, είχε σημειώσει ότι: «Η εξεταστική για το μνημόνιο θα γίνει για να μάθει ο κόσμος πώς μπήκε σε αυτό η Ελλάδα. Δεν θεωρώ όμως ότι υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών. Εμένα τουλάχιστον ούτε περνούν από το μυαλό μου ποινικές ευθύνες».
Το ερώτημα που ανακύπτει πηγαία είναι αν θα πρέπει να συσταθεί μία τέτοια επιτροπή και η απάντηση είναι ότι σαφώς πρέπει. Ο κόσμος οφείλει να μάθει το πώς οδηγηθήκαμε στην εποπτεία του ΔΝΤ. Οφείλουν επίσης να καταπέσουν τα ψεύδη περί «τεραστίας επιτυχίας» του PSI, που αναμασάνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια. Οφείλουν να βγουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες του τελευταίου μέρους της νεοελληνικής τραγωδίας, που οδήγησε χιλιάδες στην αυτοκτονία και εκατομμύρια στην απελπισία.
Γιατί, όμως, θεωρεί ο κ. Φλαμπουράρης ότι «δεν υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών»; Μιλώντας για το PSI είναι σαφές πως υπήρξε μεθόδευση πριν το «κούρεμα» των ομολόγων, ώστε αυτά τα ομόλογα να βρεθούν στα χέρια Ελλήνων ιδιωτών ή των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου η ζημιά να περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας και να μην αγγίξει τους διεθνείς τοκογλύφους. Γι’ αυτή τη μεθόδευση είναι σαφές ότι ευθύνονται οι κυβερνώντες που διέταξαν την αγορά των ελληνικών ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγώντας στην καταστροφή τους.  
Εξετάζοντας τα δύο μνημόνια και τους δύο εφαρμοστικούς νόμους, μοιραία μας έρχεται κατά νου ένα παλαιότερο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας KurierΤο δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, έλεγε ότι όταν συζητιόταν η πάταξη των λαμογιών και της φοροδιαφυγής, υπό την μορφή διλήμματος «μεταρρυθμίσεις ή φόροι», εκείνοι απαντούσαν: «θα φορολογήσουμε τα πάντα». Την αλήθεια του δημοσιεύματος την έζησαν όλοι οι Έλληνες αφού την ίδια ώρα που άνθρωποι έψαχναν στα σκουπίδια για φαγητό κάποιοι… άλλοι εισέπρατταν δισεκατομμύρια. Συγκεκριμένα θυμίζουμε ότι  η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ φέρεται, σύμφωνα με έγγραφα - φωτιά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το 2007 μέχρι το 2013 να «ρουφάει» κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχουν, συνεπώς, ποινικές ευθύνες και μάλιστα βαρύτατες που βαραίνουν τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των τελευταίων συγκυβερνήσεων. Το μόνο πρόσχωμα στην απόδοση αυτών των ποινικών ευθυνών είναι ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που καταλύει την ισονομία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, και προστάζει ότι μετά το πέρας δύο κοινοβουλευτικών περιόδων τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που έφτιαξαν δύο διώκτες της Χρυσής Αυγής, ο Βενιζέλος και ο Βουρλιώτης, προκειμένου να αθωώνονται οι πολιτικοί απατεώνες που λυμαίνονται τον τόπο.
Η σύσταση, λοιπόν, της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια δεν μπορεί να έρθει μόνη της, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με καταγγελία περί αντισυνταγματικότητας του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο ΣτΕ, ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, όπως λέει ο νόμος και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Επιπλέον ας επεκτείνουν τις εργασίες της επιτροπής και για το μνημόνιο ΙΙΙ, που πρόκειται να υπογράψει η συγκυβέρνηση σε λίγες μέρες και ας επεκταθούν οι πολιτικές ευθύνες και σε αυτούς που με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αποδέχτηκαν τα προηγούμενα μνημόνιο, βλέποντας μάλιστα πολλά θετικά σε αυτά.
Το Γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση: "Να διερευνηθούν άμεσα οι ποινικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που καταχρέωσαν την χώρα, τουλάχιστον από το 2000 και μετά που εισήλθε η χώρα στην ζώνη του ευρώ μέχρι και σήμερα, που η καταστροφική μνημονιακή πολιτική συνεχίζεται."

.