English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η «δημιουργική ασάφεια» πλήττει τους πολίτες: Ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις συντάξεων ο Βαρουφάκης


Η «δημιουργική ασάφεια» πλήττει τους πολίτες: Ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις συντάξεων ο Βαρουφάκης
Έχουμε καιρό τώρα συνηθίσει την λεγόμενη «δημιουργική ασάφεια» της κυβέρνησης, μόνο που τώρα αυτή απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, ώστε να μην καταλάβουν τι τους περιμένει. Πλέον, όπως ομολόγησε στο 20ο Banking Forum, ο Γιάννης (με ένα ν) Βαρουφάκης, έχει επισήμως ανοίξει η συζήτηση με την τρόικα για το ασφαλιστικό και τις πιο «ευέλικτες» - αποικιοκρατικές μορφές εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο Βαρουφάκης, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό μη βιώσιμο, λέγοντας ότι «δουλεύουν λίγοι για πολλούς, το ένα τρίτο δουλεύει με μαύρα, το σύστημα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, πρέπει να βρούμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το στηρίξουμε».
Στην προσπάθειά του ο Βαρουφάκης να εξηγήσει τι εννοεί, είπε ότι θα πρέπει κάποια ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Βεβαίως αυτή η πρόταση Βαρουφάκη έγινε απλώς και μόνο για «στάχτη στα μάτια» του Λαού, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι το σύνολο των χρημάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους. Όμως, ακόμα και αν αυτό δεν ίσχυε, οι απαιτήσεις του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας δεν μπορούν να λυθούν με έκτακτη χρηματοδότηση.
Αποτελεί, λοιπόν, πέραν των προαναφερθέντων ασαφειών, δείγμα για την εκκίνηση της «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού, δηλαδή των μειώσεων που θα επιβληθούν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ώστε να «καταστεί το ασφαλιστικό βιώσιμο». Θα ειπωθεί δε για άλλη μία φορά η δικαιολογία Μάρδα προς δημάρχουν για την ΠνΠ. Ότι δηλαδή «αντιμετωπίζουμε προβλήματα». Σαν να ακούμε τους σαμαροβενιζέλους, δηλαδή.
Όσον αφορά τα εργασιακά έγινε ουσιαστικά προαναγγελία ανοίγματος «κλειστών» επαγγελμάτων και η επιβολή νέων όρων κινεζοποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων. Σας παραθέτουμε τα λεγόμενά του: «σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το ILO αναζητούμε νέες μορφές εργασιακών σχέσεων για έξυπνη ρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Οι Έλληνες, βεβαίως, έχουν πρότερη εμπειρία σχετικά με την κατεύθυνση της βοήθειας που θα προσφέρει ο ΟΟΣΑ για «νέες μορφές εργασιακών σχέσεων», αφού πρόκειται για έναν νεοφιλελεύθερο οργανισμό, που πιστεύει ακράδαντα στις συνθήκες της κοινωνικής γαλέρας, γεγονός που φάνηκε άλλωστε και από τις προτάσεις που προσφάτως έκανε στον Σαμαρά.