English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Όλες οι δομές παροχών υγείας στην Ξάνθη τελούν υπό κατάρρευση


Οι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και η φαρμακευτική κάλυψη του νομού Ξάνθης, σε συνδυασμό με το δικαιολογημένα, καταρρέον ηθικό των εργαζομένων, νοσούν επικίνδυνα.
Ανακοίνωση αγανάκτησης κι ανησυχίας πρωταρχικά από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ξάνθης: '' Οι αντοχές μας και οι ανοχές μας τελειώνουν!'' Απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το τελευταίο διάστημα, δηλώνουν, γινόμαστε μάρτυρες του κλεισίματος διαφόρων κλινικών των γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ ανά την Ελλάδα, και ειδικά στην Ξάνθη, ενώ δεκάδες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας τους, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Το μη επαρκές σε αριθμό προσωπικό των νοσοκομείων, λειτουργεί, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, συχνά εξαντλημένο λόγω αυτών και επιπλέον απλήρωτο.
Ζητούν την άμεση στελέχωση με ταχείες προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου, ιατρικού αλλά και παραϊατρικού, για όλα τα τμήματα του ΕΣΥ. Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Ξάνθης, απαιτούν την άμεση πρόσληψη ιατρών στα τμήματα Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας, και ΜΕΘ.
Απαιτούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους καθώς και των υπολοίπων ετών που περιέκοψαν οι μνημονιακές πολιτικές. Ζητούν τέλος την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών για τον χώρο της Υγείας και διαμηνύουν πως τα προβλήματα διογκώνονται και διαιωνίζονται και η υπομονή τους έχει χρονικά όρια. Αν σύντομα δεν γίνουν οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν και δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Δεύτερο «καμπανάκι» από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης . Ελλείψεις προσωπικού, απαρχαιωμένα ασθενοφόρα και άπειρα άλυτα προβλήματα στο ΕΚΑΒ Ξάνθης.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι προσλήψεις νέων εργαζομένων είναι ανύπαρκτες ενώ οι συνταξιοδοτήσεις πολλές και παράλληλα με τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στα περιφερειακά κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του νομού Ξάνθης, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιτέλεση του σκοπού τους.
Αυτή τη στιγμή ο Νομός Ξάνθης εξυπηρετείται με 2 ασθενοφόρα το πρωί, 2 το απόγευμα και 2 τη νύχτα, τα οποία εξυπηρετούν και τις έκτακτες διακομιδές ασθενών προς τη Θεσσαλονίκη και αλλού και τις τακτικές διακομιδές ασθενών ραντεβού, επανεξετάσεις προς και από το νοσοκομείο της Ξάνθης. Πολλές φορές απομένει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, ώστε να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του Νομού. Το τμήμα της Ξάνθης έχει 22 εν ενεργεία άτομα, από τα οποία 2 είναι προς άμεση συνταξιοδότηση. Για να λειτουργήσει ομαλά το τμήμα, απαιτούνται 40 άτομα, τα οποία θα εξυπηρετούν 4 ασθενοφόρα το πρωί, 4 το απόγευμα και 3 τη νύχτα, ώστε να καλύπτεται επαρκώς ο Νομός Ξάνθης. Βασικό θέμα λειτουργίας του τμήματος είναι ο αριθμός και η κατάσταση των ασθενοφόρων. Συγκεκριμένα και αριθμητικά ο τομέας Ξάνθης τη παρούσα στιγμή έχει 3 ασθενοφόρα σε λειτουργία και 4 ακινητοποιημένα στα συνεργεία, επειδή δεν έχουν, όπως δηλώνουν, τους ανάλογους πόρους για να επισκευαστούν, αλλά και αυτά που λειτουργούν είναι απαρχαιωμένα με εξοπλισμό που ανταποκρινόταν σε παλαιότερες δεκαετίες. Το θέμα, τέλος, των εγκαταστάσεων είναι εξίσου σοβαρό πρόβλημα αφού το τμήμα του ΕΚΑΒ Ξάνθης έχει απευθυνθεί πολλές φορές και σε πολλούς φορείς του Νομού Ξάνθης, προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά για να κατασκευαστεί ένα στέγαστρο όπου θα μπαίνουν τα ασθενοφόρα, χωρίς μέχρι τώρα να ανταποκριθεί κανείς.
Τελειώνουμε με την ανεπάρκεια της φαρμακευτικής κάλυψης του νομού, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα, σε όλα τα φαρμακεία της Ξάνθης.
Αδειανά είναι τα ράφια των φαρμακείων του νομού από ινσουλίνες, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά, αντιεπιληπτικά ενώ τα εμβόλια δίδονται με ''κουπόνι''. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Κάλφα Δέσποινα, το πρόβλημα δημιουργείται από τα παιχνίδια των μεγάλων φαρμακευτικών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, που έχουν μειώσει τις εισαγωγές φαρμάκων. Ο Συνεταιρισμός κάνει παραγγελίες, όμως του στέλνουν ελάχιστες ποσότητες. ''Αυτό που βιώνουμε εμείς είναι ένα χάος'' τονίζει χαρακτηριστικά. Ο σύλλογος έχει ζητήσει μέχρι και συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.
Η ζοφερή αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε ασφυξία τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας στο νομό Ξάνθης. Η μνημονιακή πολιτική της προηγούμενης αποτυχημένης, προδοτικής συγκυβέρνησης, αλλά και η συνέχιση στο ίδιο μοτίβο πολιτικής της νέας αριστεροκαμμένης διακυβέρνησης, έχουν μετατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα της δωρεάν ποιοτικής φροντίδα υγείας για όλους τους κατοίκους του νομού Ξάνθης, σε εφιάλτη.