English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

28 δις το χρόνο κοστίζει η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα [Του Ιωάννη Μιχαλέτου]




του Ιωάννη Μιχαλέτου
Πόσο στοιχίζει η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα; 7 δισ. ευρώ μας κοστίζει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαθρομεταναστών (βάσει στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος τον Φεβρουάριο του 2011). 
Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει το ακριβές ποσό που υπολογίζεται από 1 δις έως και 10 δις. 
12 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το συνάλλαγμα που διαρρέει από την Ελλάδα προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών (στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδος). 
Σε αδρές γραμμές έχουν φύγει πάνω από 300 δις. τα τελευταία 15 έτη. 9 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από το παραεμπόριο το οποίο ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από μετανάστες, παράνομους και μη.
Έτσι μόνο το άμεσο οικονομικό κόστος της υπόθεσης λαθρομετανάστευση ανέρχεται ετησίως στο αστρονομικό ποσό των 28 δις ευρώ (τουλάχιστον 13% του ΑΕΠ !). 
Το έμμεσο οικονομικό κόστος
(πχ. αυξημένες ανάγκες φύλαξης των συνόρων) δεν μπορεί να υπολογιστεί. 
Την ίδια στιγμή βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012 υπολογίζεται στα 24,5 δις ευρώ. Προσοχή, μιλάμε για το συνολικό έλλειμμα συμπεριλαμβανομένων τόκων και χρεολυσίων και όχι για το πρωτογενές έλλειμμα.
Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των λαθρομεταναστών είναι ανειδίκευτοι, με αποτέλεσμα να αποτελματώνονται οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αποδίδει προστιθέμενη αξία, γιατί ουδείς νόμιμος επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους έτερους που ρίχνουν σε τόσο χαμηλές τιμές την ωριαία μονάδα μέσω της χρησιμοποίησης μαζικού αριθμού πάμφθηνων εργατικών χεριών. 
Την ίδια στιγμή οι λαθρομετανάστες συμπιέζουν πολύ προς τα κάτω την ανειδίκευτη εργασία πλήττοντας εξ' αρχής τους ήδη νόμιμους μετανάστες (από Αλβανία κτλ). Αποσυντίθεται η αγορά εργασίας και εν τέλει μειώνονται οι μισθοί όλων των μισθωτών σχεδόν του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε βιοτεχνίες, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, τουρισμό κτλ. 
Υπάρχει δηλαδή μια “αλυσιδωτή αντίδραση” που σπρώχνει μισθούς προς τα κάτω και ώρες εργασίας προς τα πάνω.
Η λαθρομετανάστευση ουδόλως σχετίζεται με εμπόλεμες ζώνες ή κοινωνικά προβλήματα. Τη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα δεν δέχθηκε μεταναστευτικό ρεύμα από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας ή της Σερβίας, όπως και τώρα δεν δέχεται κύμα από τη Λιβύη ή την Συρία (εκτός και εάν οι Τούρκοι τους προωθήσουν…). 
 Αντιθέτως δέχεται ρεύματα από αναπτυσσόμενες περιοχές (Αλγερία, Μαρόκο) που έχουν πλουσιότατη και ακμάζουσα βιομηχανία πετρελαίου, αερίου, φωσφάτων και τουρισμού, ενώ από το Αφγανιστάν η Κυβέρνηση του Καρζάι από το 2005 συστηματικά διώχνει τους υπηκόους της για να πάνε στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα όσοι ελέγχονται από την κυβέρνηση του.
Στην πραγματικότητα οι πόλεμοι μόνο εν μέρει συνδέονται με τα μεταναστευτικά ρεύματα διαχρονικά, με κλασσικότερο παράδειγμα τον Β' παγκόσμιο πόλεμο όπου δεν είχαμε ελληνικό κύμα μετανάστευσης στη γείτονα Τουρκία, ούτε γαλλικό στην Ισπανία, ούτε δανέζικο στην Σουηδία κτλ.  
Εν συνεχεία ο πόλεμος στη Κορέα δεν προκάλεσε μετανάστευση στην Ιαπωνία, Ταιβάν κτλ και ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 80 δεν προκάλεσε μαζική έξοδο προς την Ευρώπη. όπως και ο πόλεμος το 2006 στο Λίβανο δεν είχε αυτά τα αποτελέσματά ούτε οι πόλεμοι του ’67-’73 σε Αίγυπτο  και Ιορδανία.