English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Εφιάλτης για την Τουρκία η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων



Η άρνηση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει την ιστορική πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά την περίοδο 1915-1922 από τον τουρκικό στρατό, την φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο μακριά από την Ευρώπη.
Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται παγκοσμίως πληθαίνουν. Κανένας δεν περίμενε όμως από τον ίδιο τον Πάπα να κάνει αναφορά για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ομιλία του στο Βατικανό την Μ. Παρασκευή έκανε λόγο για «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων» και κάλεσε όλους να αναγνωρίσουν αυτό το ιστορικό γεγονός και να μην αφήνουν «ανοιχτή την πληγή».
Η Τουρκία, οργισμένη, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό και προσέβαλλε ουκ ολίγες φορές τον πνευματικό ηγέτη 1,5 δις. Καθολικών. Ο Ερντογάν από τη μία, απειλητικά, προειδοποίησε τον Πάπα να «μην ξανακάνει αυτό το λάθος», αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα για τον Ποντίφικα.
ARMENIOI
Η Τουρκία δυσαρεστήθηκε τόσο από την αναφορά του Πάπα στη Γενοκτονία των Αρμενίων, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, πολιτική και πνευματική σε πολλές χώρες του κόσμου.  Ο δε Πάπας, δεν είναι ευάλωτος στις πιέσεις της Άγκυρας όλα αυτά τα χρόνια ώστε να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Οι Τούρκοι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν τα πάντα ώστε να πιέσουν με όποιον τρόπο μπορούν προς τη μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ενδεικτικά, έχουν μισθώσει εταιρεία για να κάνει λόμπι κατά της προσπάθειας αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ακόμη, έχουν απειλήσει ότι θα περιορίσουν την πρόσβαση αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και θα αποκλείσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το να κάνουν έργα στο έδαφος της Τουρκίας. Παρά λοιπόν τις παρεμβάσεις του State Department προκειμένου να εμποδιστούν αποφάσεις για τη Γενοκτονία, στο Κογκρέσο εκκρεμεί πρόταση ψηφίσματος από τριάντα σχεδόν βουλευτές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Πολύ ισχυρό πλήγμα για τους Τούρκους αποτέλεσε και το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο καλεί την γείτονα χώρα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Αρμενία.
Η Τουρκία, δείχνοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο απάντησε, μέσω του αδιάλλακτου Ερντογάν, ότι όσα λέει το Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα «από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν»!
Δημοκράτες μέχρι εκεί που δεν παίρνει οι Τούρκοι, οι οποίοι με τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις τους όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν την καχυποψία που ήδη υπάρχει εναντίον τους από τους Ευρωπαίους.
Αφού, μάλιστα, έχουν φτάσει στο προκλητικό σημείο να συνδέουν τις δηλώσεις του Πάπα με την τύχη της Αγίας Σοφίας, απειλώντας ότι ως «αντίποινα» θα μετατρέψουν το τεράστιο αυτό χριστιανικό μνημείο σε τζαμί, είναι εύκολο να κατανοήσει ο καθένας για ποιο λόγο δεν είχαν, δεν έχουν, ούτε και θα έχουν ποτέ θέση στην Ευρώπη, όντας «κολλημένοι» σε πρακτικές ριζωμένες πίσω, στα βάθη της Ανατολίας…