English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γιατί η Γεωοικονομία δεν τους επιτρέπει καν να εκστομίσουν την λέξη GRexit

Μια ελληνική χρεοκοπία έχει μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις. ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΕΕ έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, μια  χρεοκοπία, εντός του ευρώ σημαίνει παγκόσμιο ντόμινο. Ας δούμε τι σημαίνει μια ελληνική χρεοκοπία για τον καθένα ξεχωριστά.
Ε.Ε.: Ελληνικό GREXIT=ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (BLOOMBERG). Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ με άτακτη χρεοκοπία, κυβερνήσεις και τράπεζες θα καταρρεύσουν. Όλη η Ευρώπη θα δεχθεί νομισματική πίεση, κυρίως στις χώρες του Νότου (Ιταλία – Γαλλία - Πορτογαλία). Η αμφισβήτηση του ευρώ θα διαταράξει την παγκόσμια νομισματική σταθερότητα. Η ζημιά για την Ε.Ε. θα είναι πάνω από 600 δις ευρώ και παγκοσμίως μεγαλύτερη από 1 τρις ευρώ. Η Ε.Ε. διαθέτει ελληνικά ομόλογα και η κάθε χώρα ξεχωριστά έχει δανείσει το ελληνικό κράτος. Επίσης η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα και έχει δανείσει την ελληνική οικονομία.
Η ΕΚΤ για να καλύψει την ελληνική χρεοκοπία θα χρειαστεί περίπου 320 δις ευρώ. Το ύψος της ζημιάς για την γερμανική οικονομία υπολογίζεται στα 120 δις ευρώ, για την Ιταλία 80 δις, για την Γαλλία 90 δις ευρώ, για την Ισπανία 50 δις ευρώ και μικρότερο το ύψος των ζημιών για Ολλανδία – Εσθονία – Μάλτα - Σλοβακία κτλ. Θα πρέπει να υπολογιστούν και τα 40 δις ευρώ που έχει δανείσει ο ΕLA στις ελληνικές τράπεζες. Οι βασικές αρχές της Ε.Ε. θα πληγούν (ελεύθερη κίνηση προσώπων - αγαθών-κεφαλαίων - υπηρεσιών), η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου θα καταρρεύσει.
Το κάθε κράτος της Ε.Ε. θα υιοθετήσει την πολιτική του προστατευτισμού, θα υπάρξουν αντικρουόμενες πολιτικές και στρατηγικές εντός της Ε.Ε., με αποτέλεσμα τη διάσπαση (βίαιη) της Ε.Ε.
ΗΠΑ: Δήλωση Ομπάμα στο CNN: «Δεν μπορεί να συνεχίσεις να στύβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» (14/03/2015).
Ο λόγος της δήλωσης Ομπάμα; Η ευρωπαϊκή ύφεση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει σιγά-σιγά. Οι ΗΠΑ αφήνουν αιχμές για τη δογματική πολιτική του Βερολίνου, στη σκληρή λιτότητα, βλέποντας να γιγαντώνεται το μπλοκ των «νεοκεϋνσιανών» οικονομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζ. Λίου από το 2013 έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Β. Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας και εμπορίου, η κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη είναι η καταναλωτική ζήτηση. Και ζητάει χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη, ρίχνοντας τις ευθύνες της ύφεσης στην πολιτική της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ τρέμουν μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή λόγω ελληνικού GREXIT. Φοβούνται τη γεωπολιτική αστάθεια.
Ένα ελληνικό GREXIT σημαίνει γεωπολιτική στροφή της Ελλάδας προς Ρωσία αλλά και αστάθεια στα Βαλκάνια και την Ν. Α. Μεσόγειο (Μ. Ανατολή – ISIS – Κόσσοβο - Ουκρανία). Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο γεωπολιτικών μελετών – Stratfor κάνει λόγο για τον κίνδυνο του γερμανικού ηγεμονισμού στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός σύμβουλος αμυντικής εσωτερικής πολιτικής W.Merry υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι το ανάχωμα των ισλαμιστών τρομοκρατών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Ευρώπη-Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ελλάδα» τονίζει.
Οι ΗΠΑ θέλουν γεωπολιτική σταθερότητα, οικονομική - νομισματική – εμπορική –ενεργειακή - αμυντική σταθερότητα. Ξέρουν πολύ καλά ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα χτυπήσει και τις ΗΠΑ.
Κίνα: Η νέα υπερδύναμη, ο κινέζικος δράκος έχει επενδύσει στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου των κινέζικων προϊόντων, μέσω των ελληνικών λιμανιών και εκμεταλλευόμενοι το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο-αεροδρόμια μεταφέρει τα κινέζικα προϊόντα στην καρδιά της Ευρώπης , γρήγορα και με μειωμένο κόστος. Η κινέζικη στρατηγική επενδύσεων και προωθήσεις των προϊόντων τότε έχει στηριχτεί στο λιμάνι του Πειραιά. ΗΠΑ-Ε.Ε. προσπαθούν να συνεργαστούν ώστε να περιορίσουν την κινέζικη επέλαση στην Ευρώπη. Η κινέζικη επιθετική επενδυτική πολιτική στην ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αντηχήσει τον γερμανικό ηγεμονισμό. Οι Κινέζοι έχουν εξαγοράσει ευρωπαϊκούς κολοσσούς (όπως την Pirelli – Peugeot - Citroen-Volvo - Pizza Express –Aquascucun - Jonyrukies κτλ). Το θέμα των κινέζικων επενδύσεων αποκτά γεωπολιτική διάσταση, ο κινέζικος επιχειρηματικός «δράκος» έχει αλωθεί σαν χταπόδι επεκτείνοντας των παγκόσμια επιρροή του. Το κινέζικο χρήμα λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» για την Ευρώπη που δεν μπορεί να αντιδράσει λόγω της γερμανικής πολιτικής λιτότητας.
Από την άλλη ούτως ΗΠΑ-Ε.Ε. θέλουν γεωπολιτική σταθερότητα, θέλουν την «φθηνή» Κίνα, θέλουν το κινέζικο ζεστό χρήμα, μια σύγκρουση με την Κίνα μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια αστάθεια. Η Κίνα για να «υπάρχει» χρειάζεται να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (άνω του 4%), γι’ αυτό οι Κινέζοι χρειάζονται την Ελλάδα. Τότε δίνει το «πάτημα» στην Ευρώπη, με ΗΠΑ-Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια.
Η γεωπολιτική σκακιέρα έχει ως επίκεντρο και πάλι την Ελλάδα. ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνα-Ρωσία η κάθε χώρα ξεχωριστά παίζει το παιχνίδι της σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει σαφής εξωτερική πολιτική, πρέπει να επιλέξουμε εκ νέου τους συμμάχους μας, να οριστεί το νέο δόγμα μας.