English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εκατομμύρια ευρώ για κρέας και λαχανικά από το εξωτερικό


Εκατομμύρια ευρώ για κρέας και λαχανικά από το εξωτερικό

Πλήρης η απουσία Ελληνικής γεωργοκτηνοτροφικής πολιτικής και μακροχρόνιου σχεδιασμού
Μια κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφική χώρα όπως ηΕλλάδα, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ήταν αυτάρκης σε φρούτα και λαχανικά, ενώ κάλυπτε το σύνολο των γαλακτοκρεατικών αναγκών της από την εγχώρια αγορά, δεν είναι δυνατόν να εισάγει πορτοκάλια και μανταρίνια από το Ισραήλ και ψάρια από το Μπαγκλαντές. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ξοδεύουμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να αγοράσουμε κρέας μοσχαριού από την Ζιμπάμπουε, την Κένυα και την Μπουτσουάνα της Αφρικής!
Αυτό όμως, που κυριολεκτικά προκαλεί, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε που ξέσπασε η κρίση, έχουμε εισάγει από την Γερμανία μόνο, γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας άνω των 1,8 δισ. ευρώ. Μόνο πέρυσι, με την εθνική οικονομία να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και με τους καταναλωτές να έχουν μειώσει κατά 33% τις αγορές ειδών διατροφής, δώσαμε για τυριά στο Βερολίνο 275,3 εκατ. Ευρώ. Αλλά και στην άσπονδο φίλη μας την Τουρκία, για εισαγωγές φρέσκων φρούτων και ξηρών καρπών δώσαμε «ζεστό χρήμα» που αγγίζει τα 125 εκατ. Ευρώ.
Συνολικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, από τις αρχές του 2005 έως και το τέλος του 2014, δηλαδή για μια περίοδο 10 ετών και μάλιστα υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας πολλών Ελλήνων, δαπανήσαμε για εισαγωγές τροφίμων πάνω από 420 δισ. ευρώ, σχεδόν 42 δισ. ευρώ τον χρόνο. Εκτός από τις αγορές της... «μαύρης ηπείρου», κρέας αξίας άνω των 692 εκατ. ευρώ εισάγαμε πέρυσι από την Ολλανδία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Γερμανία της Μέρκελ αλλά και την Γαλλία του Ολάντ.
Μεταξύ των χωρών στις οποίες δώσαμε πακτωλό χρημάτων για αγορά φρέσκων φρούτων και μάλιστα στην πλειοψηφία τους όχι εξωτικών, ήταν η Χιλή (η συναλλαγή ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε κυρίως μήλα), το Εκουαδόρ (57 εκατ. ευρώ) και η Κόστα Ρίκα (16 εκατ. ευρώ). Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο το 2014, ενώ την ίδια χρονιά διαθέσαμε σχεδόν 210 εκατ. ευρώ για εισαγωγή ψαριών, λες και η θάλασσά μας δεν είναι γεμάτη απ’ αυτά. Η καταναλωτική μανία ή μάλλον ανοησία, έχει φτάσει μέχρι του σημείου σχεδόν το 100% του Ελληνικού γύρου να φτιάχνεται από χοιρινά και πουλερικά Ολλανδίας και Δανίας. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πληροφορίες, γνωστή αλυσίδα ψητοπωλείων εισάγει έτοιμο ντόνερ αμφιβόλου ποιότητας από γειτονικά Βαλκανικά κράτη, με φορτηγά που στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ούτε ψυγείο συντήρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών.
Το Ελληνικό λάδι από την... Ιταλία
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, καταλήξαμε να χρησιμοποιούμε στην σαλάτα μας ελαιόλαδο Ιταλίας, που όμως έχει παραχθεί σε Ελληνικούς ελαιώνες. Πώς γίνεται αυτό; Δεκάδες χιλιάδες τόνοι ετησίως, αγνού και ανόθευτου Ελληνικού ελαιόλαδου που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, εξάγεται χύμα στην χώρα του Ρέντσι. Εκεί, αναμειγνύεται με ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας, τυποποιείται και επανεισάγεται μέσω των μεγάλων σούπερ μάρκετ που προμηθεύονται απευθείας σχεδόν όλα τα προ(όντα τους από τις ξένες αγορές. Αυτό βέβαια συμβαίνει και με άλλα προϊόντα ακόμη και με τα σύκα π.χ. Καλαμάτας, που αφού συσκευασθούν στην Ιταλία και στην Αυστρία, «επαναπροωθούνται» στα ράφια των Ελληνικών καταστημάτων. Όλα αυτά δείχνουν ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία που αποτελούσαν μαζί με το μικροεμπόριο και τον τουρισμό, τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας, έχουν απαξιωθεί, ενώ το χέρι τους για την εξαφάνιση της ντόπιας παραγωγής έχουν βάλει και οι Βρυξέλλες.
Ο ρόλος της Ε.Ε.
Με τους περιοριστικούς όρους που επέβαλαν και το κλείσιμο της κάνουλας των κοινοτικών επιχορηγήσεων που χρησιμοποίησαν ως όπλο, έσπρωξαν τον γεωργικό νότο σε μονοκαλλιέργειες. Έτσι, σχεδόν (εξ)αναγκαστικά, βοηθούσας και της τεχνητής
άνθησης των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας, πέσαμε στην παγίδα των αθρόων εισαγωγών ειδών που παρήγε επί χιλιετίες η γη μας. Τώρα, μάλιστα, με την άρση της «απαγορευτικής» ρήτρας που αφορούσε την ποσόστωση στην παραγωγή γάλακτος και εμμέσως και του κρέατος, θα «πλημμυρίσουμε» με γαλακτοκομικά προϊόντα της Πολωνίας, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών. Κι εδώ εντοπίζεται πάλι η πλήρης απουσία Ελληνικής γεωργοκτηνοτροφικής πολιτικής και ειδικότερα μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, θα μπορούσαμε κάθε χρόνο να γλυτώνουμε 18 έως 20 δισ. ευρώ, εάν επενδύαμε στον πρωτογενή τομέα, είτε δασοκομία λέγεται είτε γεωργία και μεταποίηση φρούτων και καρπών. Αντιθέτως, από το 2007 μέχρι και το 2014, υπήρξε κάθετη μείωση των διαθέσιμων πόρων που έφτασε το 62%, προς τα εγχώρια αγροτικά και κτηνοτροφικά προ(όντα, ενώ δεν λήφθηκε κανένα αναπτυξιακό μέτρο. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη, το αντίθετο μάλλον, ότι εισάγουμε ψάρια συνολικού κόστους ετησίως 42 εκατ. ευρώ από την Ολλανδία και 49 εκατ. ευρώ από την Ισπανία και κρέας 1,8 εκατ. ευρώ από την άγνωστη, στους περισσότερους, Ναμίμπια, πρώην αποικία της Γερμανίας του Κάιζερ! Και το χειρότερο είναι ότι το Δ.Ν.Τ. σε ανεπίσημη αναφορά του προβλέπει ότι λόγω του συνεχιζόμενου αρνητικού ισοζυγίου μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, η ανάκαμψη της οικονομίας μας δεν είναι εφικτή σε βάθος 6ετίας.
Να σημειωθεί ότι η αξία των εξαγωγών μας (μαζί με τα πετρελαιοειδή) έφτασε το 2014 στα 26,9 δισ. ευρώ, ενώ έπρεπε σύμφωνα με τους υφιστάμενους της Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος μας και να πάρουμε έστω και
μια προσωρινή ανάσα, να ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ…Έλληνας εισαγωγέας μιλώντας στο ΕΜΠΡΟΣ αποκαλύπτει ότι πολλά τυριά, ακόμη και προϊόντα κρέατος (σαλάμια, μπέικον κ.λπ.) ενώ φέρουν την ένδειξη ότι παράγονται στην Σλοβενία και την Ουγγαρία, εν τούτοις το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας τους, γίνεται στα Σκόπια και στην Μολδαβία. Κι ύστερα απορούμε γιατί ανιχνεύονται, όταν γίνονται σπανίως έλεγχοι, DNA αλόγων και μουλαριών σε προϊόντα που φέρουν φαρδιά πλατιά την ετικέτα «Made in E.U.».
Από τότε που ξέσπασε η κρίση, έχουμε εισάγει από την Γερμανία μόνο, γαλακτοκομικά προόντα αξίας άνω των 1,8 δισ. ευρώ
• μόνο πέρυσι δώσαμε για τυριά στο Βερολίνο 275,3 εκατ. ευρώ.
• στην Τουρκία, για εισαγωγές φρέσκων φρούτων και ξηρών καρπών δώσαμε «ζεστό χρήμα» που αγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ
• κρέας αξίας άνω των 692 εκατ. ευρώ εισάγαμε από την Ολλανδία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Γερμανία της Μέρκελ αλλά και την Γαλλία του Ολάντ
• σχεδόν το 100% του Ελληνικού γύρου φτιάχνεται από χοιρινά και πουλερικά Ολλανδίας και Δανίας
• μεγάλα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται απευθείας σχεδόν όλα τα προϊόντα τους από ξένες αγορές
• εισάγουμε ψάρια συνολικού κόστους ετησίως 42 εκατ. ευρώ από την Ολλανδία και 49 εκατ. ευρώ από την Ισπανία και κρέας 1,8 εκατ. ευρώ από την Ναμίμπια