Οι αγοραίες εκφράσεις που συνοδεύουν συχνά - πυκνά τις αντιπαραθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το σύνολο των πολιτικών αντιπάλων του, έχουν κάνει πολλούς πολίτες να αναρωτηθούν: «Μα καλά, ολόκληρος απόφοιτος Κολλεγίου χρησιμοποιεί τέτοιο λεξιλόγιο;». Η απορία τους μπορεί να λυθεί μόνο -κι εδώ είναι το παράδοξο- από την διαπίστωση ανθρώπων που συγχρωτίζονται με τα κέντρα εξουσίας, ότι παρόμοια φρασεολογία μετέρχονται τόσο στις δημόσιες όσο και τις προσωπικές συζητήσεις πολλοί απόφοιτοι του Αμερικανικού Κολλεγίου Ψυχικού. Πράγματι, η διάλεκτος πεζοδρομίου είναι τόσο κοινή μεταξύ των παραπάνω, που καθιστά «Αρσακειάδες» ακόμη και τους μανάβηδες των λαϊκών αγορών.
Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, επιβεβαιώνεται η ρήση του θυμόσοφου λαού μας ότι «το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά». Από επίσημα δικαστικά έγγραφα αποδεικνύεται ότι ο γιος του Μεσσήνιου πολιτικού, Κωνσταντίνος Σαμαράς, μαθητής (συμπτωματικά…) του συγκεκριμένου σχολείου, αποκάλεσε με γνωστή ελληνική υβριστική λέξη συμμαθητή του, όταν «πιάστηκε» να αντιγράφει σε διαγώνισμα Βιολογίας. Αποτέλεσμα δεν ήταν η αποβολή του, αφού ο θείος του Αλέξανδρος Σαμαράς είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κολλεγίου, αλλά η απόλυση της καθηγήτριας Φυσικής, Ευφροσύνης Μπουλούτα, η οποία δεν ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να «ξεχάσει το γεγονός» και εκδιώχθηκε κακήν κακώς (18-7-2012) ως «ανεπαρκής για τα καθήκοντά της».
Το «ελάττωμα» ανακαλύφθηκε από τον πρόεδρο της Σχολής, Σπύρο Πολλάλη, μετά από 22 συναπτά έτη υπηρεσίας της στην εν λόγω θέση. Λίγο πριν, είχε αναλάβει (17 Ιουλίου) καθήκοντα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς. Το περιστατικό αυτό που καταγράφηκε στις δικαστικές αίθουσες, καταδεικνύει, εν πολλοίς, την «αλαζονεία», που διακατέχει μεγάλη μερίδα επωνύμων που πέρασαν από τα θρανία του Ε.Ε.Ι. (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) και άλλων σχολείων –παραρτημάτων ξένων χωρών. Ανάμεσά τους και αρκετοί, που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά οι υποθέσεις τους είτε παραγράφηκαν, είτε μπήκαν στο αρχείο, είτε όταν εκδικάσθηκαν, π.χ. περίπτωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έπεσαν στα πολύ «μαλακά».
Τα παιδιά του Κολλεγίου που έπεσαν «στα μαλακά»
Ο Γιώργος (Τζέφρι) Παπανδρέου είδε να μπαίνουν στο «χρονοντούλαπο» και να εξαφανίζονται οι περίπου 40 δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί σε βάρος του. «Παιδιά» του Κολλεγίου είναι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Κλέων Παπαδόπουλος, που, όπως φαίνεται, θα «ξεμπλέξουν εύκολα», όπως αποκάλυψε στο ΕΜΠΡΟΣ κορυφαίος δικαστικός λειτουργός. Από το «φυτώριο» των εκπροσώπων του καπιταλισμού στην Ελλάδα έχουν περάσει πολλά γνωστά ονόματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του τόπου. Αξέχαστες έχουν μείνει οι αντιπαραθέσεις του Σαμαρά με τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. πρωτοεξάδελφο του Κώστα Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, που ουκ ολίγες φορές έφτασαν στα πρόθυρα της χειροδικίας κι αυτό γιατί όταν ο πρώην υπουργός επαίρετο για τον θείο του Καραμανλή τον πρεσβύτερο, ο Μεσσήνιος πολιτικός του απαντούσε ότι το Κολλέγιο το ίδρυσε ο παππούς του Στέφανος Δέλτα.
Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό, προτεστάντη στο θρήσκευμα, Λουκά Παπαδήμο, στο λεύκωμα αποφοίτησής του έγραψε: «Το μόνο απόλυτο: η σχετικότητα» και αμέσως μετά αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Μεταξύ των συμμαθητών του ήταν το πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ Αβραάμ Μιζάν, οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο εκλιπών σύζυγος της εθνομηδενίστριας «καθηγήτριας» Δραγώνα, Γιώργος Δραγώνας και οι εφοπλιστές Νικόλαος Μαυρίδογλου, Νίκος Τσαβλίρης και Στάμος Φαφαλιός. Ένα χρόνο πριν (το 1966) είχαν αποφοιτήσει ο Σπύρος Λάτσης και πριν αυτόν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, που παρά την σωρεία αποδείξεων σε βάρος του την περίοδο πριν και μετά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τελικά την γλύτωσε.
Από τους γνωστούς απόφοιτους του Κολλεγίου που έχει χαρακτηριστεί ότι σχεδιάστηκε αποκλειστικά και μόνο, στο όνομα μιας μυστικιστικής σχολής, να διευθύνει τις τύχες της χώρας μας, ξεχώρισαν ο συμμαθητής του Σαμαρά, αριστερός Νίκος Μπίστης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Ευρωπαίος συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, οι πρώην υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Πέτρος Δούκας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σωτήρης Χατζηγάκης, Στέφανος Μάνος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Νίκος Δένδιας, Αριστείδης Δοξιάδης κ.ά.
Από τις τάξεις του πέρασαν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο εφοπλιστής Ντίνος Μαρτίνος και ο Γιάννης Μηλιός του Συνασπισμού.
Οι γόνοι
Εκεί σπουδάζουν τα παιδιά τους, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Νίκος Στραβελάκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Παύλος Τσίμας, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς κ.λπ. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι «αυτοκόλλητοι» του Χρύσανθου Λαζαρίδη, που επίσης αρέσκεται στην «βρώμικη φρασεολογία», ήταν όταν φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο, ο Παντελής Καψής και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ενώ εποχή άφησε, λόγω των επιτυχιών που είχε στο ασθενές φύλο, ο στενός συγγενής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έμπορος όπλων, Ανδρέας Ροσσώνης. Στις γιορτές που γίνονται με αφορμή διάφορες επετείους, παρελαύνουν τα πλέον γνωστά μέλη της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, που καμαρώνουν τους γόνους τους, προετοιμάζοντας το έδαφος και κάνοντας τις «συνωμοτικές» επαφές τους ώστε να ξαναδούν απόφοιτο του Κολλεγίου στα πρωθυπουργικά έδρανα.
Οι ζυμώσεις έχουν ήδη αρχίσει για την παραγωγή της νέας γενιάς πολιτικών και επιχειρηματιών αποφοίτων της σχολής, που στόχο θα έχουν να διαφεντεύσουν τις τύχες της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα εγκαίνια του κτιρίου (1927) όπου στεγάζεται το Κολλέγιο, είχε προβλέψει ότι το εκπαιδευτήριο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις αυτού του τόπου…