English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στα μνημονιακά χνάρια του Σαμαρά συνεχίζει ο Τσίπρας με την υφαρπαγή των διαθέσιμων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - ΒΙΝΤΕΟ


Στα μνημονιακά χνάρια του Σαμαρά συνεχίζει ο Τσίπρας με την υφαρπαγή των διαθέσιμων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - ΒΙΝΤΕΟ
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την υφαρπαγή των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στον δρόμο των προκατόχων του. Σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις προχωρά στην εφαρμογή όσων κατήγγελλε προεκλογικά, δείχνοντας έτσι την σταδιακή μεταμόρφωσή του σε ένα κόμμα εξουσίας το οποίο κινείται κι αυτό στον ρυθμό του Μνημονίου.
Ειδικά η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί ενέργεια απόλυτης αυθαιρεσίας, καθώς δεν προηγήθηκε κανενός είδους διάλογος με τους θιγόμενους φορείς. Οι διατάξεις που προβλέπουν τη δέσμευση ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος όπως είναι το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρα 16 παρ.5 και 102 παρ. 2 Συντάγματος) και η απαγόρευση αναδρομικότητας των νόμων.
Το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη αιτιολογία που να δικαιολογεί την εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στη θέσπισή της.  Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων μένει απροσδιόριστο και δεν διευκρινίζεται στο κείμενο της Πράξης. 
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε πάθει αμνησία, ώστε να ξεχάσουμε τις ανάλογες περιπτώσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού που χαρακτήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν. Πριν από την τωρινή ΠΝΠ υπήρξε η αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων και η σχεδόν διάλυσή τους μέσω του περιβόητου PSI, καθώς και η τραγική καταστροφή των μικροομολογιούχων, οι οποίοι εξαιτίας των ενεργειών του Βενιζέλου έχασαν τους κόπους μιας ζωής.
Οι όποιες τωρινές καταγγελίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά της νυν κυβέρνησης έχουν ουσιαστικά να κάνουν με την λογική του «και εσείς, τα ίδια με μας κάνετε. Γιατί μας κατηγορούσατε τότε;», επομένως δεν επιτελούν πραγματική καταγγελία των όποιων ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιχείρηση δικαιολόγησης της δικής τους πολιτικής, όταν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση. Επομένως, το τωρινό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με την «ασάφεια» στις δηλώσεις και πολύ περισσότερο στις κυβερνητικές πράξεις και η μετάθεσή του ολοένα και πιο κοντά σε μνημονιακές θέσεις, δεν δίνει επ’ ουδενί άλλοθι στα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΥΓ. Πάντα συνεπής στον λόγο του ο Αλέξης...