English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Ο Τσίπρας του 2014 είναι ακίνδυνος πλέον

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 
Reuters: Ο Τσίπρας του 2014 είναι ακίνδυνος πλέον
Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό στο εξωτερικό η πλήρης μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα ακόμη συστημικό κόμμα, το οποίο θα κινείται στην αριστερή λωρίδα του πολιτικού αυτοκινητόδρομου των απανταχού κατασκευαστών.
Τώρα ήρθε η σειρά του Reuters, το οποίο με ανάλυσή του καταγράφει την μεταστροφή του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο «φυσιολογικές» απόψεις, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η μεγάλη αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στις ιδιωτικές συζητήσεις των στελεχών του, εκεί όπου προσπαθούν να περιορίσουν τις όποιες εναπομείναντες φωνές διαμαρτυρίας των «ακραίων». Μπορεί το Spiegel το 2012 να χαρακτήριζε τον Τσίπρα ως ένας από τους πιο επικίνδυνους (…) ανθρώπους της Ευρώπης, αυτή όμως η εντύπωση έχει αλλάξει ριζικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και για την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, αλλά όπως αναφέρει το Reuters δεν υπάρχει πλέον η απειλή να «σχίσει» το πρόγραμμα διάσωσης (δηλαδή το Μνημόνιο). Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ξεκάθαρα για διαπραγμάτευση.
Συνεχίζοντας το Reuters αναφέρει ότι όπως η Λίγκα του Βορά άλλαξε στην Ιταλία, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφει την πολιτική του. Αν πριν από τέσσερα χρόνια μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ακραία αντιπαράθεση με τους δανειστές, σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκεί που στα γραφεία του υπήρχε το πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα, τώρα γίνεται ανακαίνιση! Η Μπλάνκα Κολενίκοβα της ΙΗS Global Insight, σημειώνει μάλιστα ότι:
«Ο Τσίπρας του 2012 δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η ρητορική του έχει ηρεμήσει από τις πρόσφατες εκλογές. Θέλει να αποδείξει πως είναι ευκίνητος και προσιτός» 
Σημασία, επίσης, έχουν και τα όσα δηλώνει στο Reuters ο Παπαδημούλης: «Το κλίμα μέσα στο 2014 είναι διαφορετικό από το 2012. Όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι να διαλύσει την Ευρωζώνη». Καταλήγοντας το Reuters λέει ότι στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντα το θέμα του χρέους, αλλά πλέον έχει μπει και η λέξη «διαπραγμάτευση».
Ακόμη ένα δημοσίευμα, λοιπόν, το οποίο δείχνει την μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο «ρεαλιστικές» θέσεις, ενόψει και της πιθανής διακυβέρνησης της Χώρας. Τα παπαγαλάκια, φυσικά, της παρούσας συγκυβέρνησης εννοείται ότι αποκρύπτουν αυτή την ριζική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς τους λόγους κομματικής συντήρησης. Επιμένουν να επενδύουν στην καταστροφολογία και τα φοβικά σύνδρομα του κόσμου για την επικείμενη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας το γεγονός ότι η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ πλέει πλέον σε ελεγχόμενα νερά. Οι ίδιοι που τώρα παρουσιάζουν ως «μπαμπούλα» τον Τσίπρα και την παρέα του, μετά τις επόμενες εκλογές θα μιλούν για την αναγκαία συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκυβέρνηση «για εθνικούς λόγους», σβήνοντας με το σφουγγάρι κάθε προηγούμενη αναφορά περί επικινδυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ.