English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

O Σύριζα στον δρόμο του γκρεμού όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


O Σύριζα στον δρόμο του γκρεμού όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Την μοίρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εις ό,τι αφορά τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις βουλευτών του, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα υπάρξουν για την σύναψη ή μη συμφωνίας. Το εσωκομματικό κλίμα, όπως αυτό προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις, συσκέψεις των διαφόρων τάσεων (π.χ. «53», Αριστερή Πλατφόρμα, Κομμουνιστική Τάση) είναι πολύ βαρύ, καθώς η συμφωνία με τα 8 δισ. μέτρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, εφόσον τελικώς επιτευχθεί.
Εάν, πάντως, υπάρξει συμφωνία θα επιχειρηθεί να ελεγχθεί το μέγεθος των αντιδράσεων, με την διαδικασία της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας στην Βουλή, προκειμένου τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να μην αφήσουν να επεκταθούν κι άλλο οι διαρροές.
Ήδη, ακούγονται διάφορες αριθμητικές προσεγγίσεις για το πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν την ενδεχόμενη συμφωνία, με την απόκλιση ανάμεσα σ’ αυτές τις προσεγγίσεις να είναι πραγματικά χαώδης, καθώς η μικρότερη αρίθμηση ξεκινά από πέντε και φτάνει τους σαράντα! Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει τραυματισμένος απ’ αυτήν την διαδικασία, είτε επέλθει συμφωνία τελικά είτε όχι.
Τα δύο προηγούμενα Μνημόνια δημιούργησαν κύματα αποχωρήσεων και διαγραφών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα έρχεται η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του αν προκύψει συμφωνία ή όχι. Εάν τελικά υπογραφεί η συμφωνία, το ζητούμενο είναι το μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι κυβερνητικές διαρροές στην επικείμενη επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή. Αν όχι, πάλι θα υπάρξει πρόβλημα απ’ αυτούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θα φανούν δυσαρεστημένοι από την μη αξιοποίηση της μέχρι τώρα κυβερνητικής θητείας, καθώς οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα κινδυνέψει σοβαρά η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σύντομα, πολύ σύντομα, θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα δρομολογηθεί από εδώ και πέρα.