English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η Τουρκία μεταξύ των επιφανέστερων εμπορικών εταίρων του Ισραήλ


Η Τουρκία μεταξύ των επιφανέστερων εμπορικών εταίρων του Ισραήλ
Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που έσπευσαν ασμένως να αναγνωρίσουν την κρατική οντότητα του Ισραήλ το 1948. Έκτοτε η Άγκυρα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ σε όλα τα επίπεδα.
Σχετικά πρόσφατα ο επαρμένος και υποκριτής Ερντογάν και το κόμμα του AKP υπό το πρόσχημα του σφαγιασμού των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσπάθησαν να πείσουν την κοινή γνώμη και πολλούς αφελείς ή εντολοδόχους Έλληνες αξιωματούχους ότι η εκτενής διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ πνέει τα λοίσθια. Ουδέν αναληθέστερο και ανακριβέστερο από αυτό.
Το Ισραήλ και η Τουρκία είναι οι πλέον πιστοί υπηρέτες του αμερικανοσιωνιστικού νεοιμπεριαλισμού στην περιοχή, ενώ η πολιτική και στρατιωτική νομενκλατούρα της Τουρκίας ήταν και εξακολουθεί να είναι οι πλέον εχέγγυοι υποστηρικτές και αξιόπιστοι συνεργάτες των Ιουδαίων.
Στην διάρκεια των τουλάχιστον δέκα τελευταίων ετών που κυβερνάει την Τουρκία το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ έχει τριπλασιασθεί. Το 2014 ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ, υπερέβη τα 5 δισ. δολλάρια, από 3,8 δισ. που ήταν το 2008. Ανεξαρτήτως λοιπόν από την υποτιθέμενη κρίση Άγκυρας-Τελ Αβίβ που δήθεν ήταν αποτέλεσμα της σφαγής των Παλαιστινίων στη Γάζα και της επίθεσης των Ισραηλινών στο πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά που στοίχισε την ζωή μερικών Τούρκων πρακτόρων, οι εμπορικές συναλλαγές τους ανθούν και αναπτύσσονται.
Σύμφωνα με τον Εχούντ Κοέν, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία βρίσκονται σε ανοδική πορεία και τούτο χάριν των χημικών προϊόντων και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που εξάγει το Ισραήλ προς την Τουρκία. Παράλληλα ο Αχμέτ Μπουράκ, υιός του Ερντογάν, κάνει χρυσές δουλειές με τους Ισραηλινούς αφού η ναυτιλιακή του εταιρία έχει αναλάβει σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τις εμπορικές μεταφορές μεταξύ των δυο χωρών.
Πέραν των εμπορικών συναλλαγών οι δυο χώρες συνεργάζονται στενά και στον στρατιωτικό τομέα. Ισραηλινές αμυντικές εταιρίες όπως η IMI (Israel Military Industries) και η IAI (Israel Aerospace Industries) έχουν κλείσει άκρως επικερδή συμβόλαια συμπαραγωγής με την τουρκική αμυντική βιομηχανία σε τομείς όπως πύραυλοι cruise, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα.
Απευθυνόμενοι στους αιθεροβάμονες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας μας τους υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά τα εξής: Η ψευδαίσθηση ότι η ένταξη στον γεωστρατηγικό  άξονα των ΗΠΑ θα δώσει λύση ή έχει δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι μια θανατηφόρα ψευδαίσθηση. Αυτός ο άξονας εξ άλλου ιστορικά δεν έδωσε λύσεις, έχει δώσει μόνο ταπεινωτικές ήττες τις τελευταίες δεκαετίες, γιατί να δώσει λύσεις την επόμενη δεκαετία; Ο άξονας των δυο γεωπολιτικών υπό-ηγεμονικών κέντρων που εξυπηρετούν το γεωπολιτικό δόγμα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο άξονας Τουρκίας-Ισραήλ, εξακολουθεί να υφίσταται και συνεχίζει να υπηρετεί το ίδιο αφεντικό.
Η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει και να αναδιατάξει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές της συμμαχίες, πριν είναι πολύ αργά.