English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ερώτηση σχετικά με την απόφαση διακοπής χρηματοδότησης των μαθητών στις Ολυμπιάδες


ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την απόφαση διακοπής χρηματοδότησης των μαθητών στις Ολυμπιάδες»    
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδόθηκε την 25η Μαΐου 2015, αποφασίστηκε για το τρέχον έτος η μη κάλυψη των δαπανών μετάβασης ή συμμετοχής των μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας. Επίσης, αναφέρει πως σε περίπτωση συμμετοχής κάποιων ομάδων στους εν θέματι Διαγωνισμούς, το υπουργείο θα δικαιολογήσει τις απουσίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ θα υποστηρίξει κάθε αίτημα χορηγίας από τρίτους. Συνεπώς στην Ελλάδα του 2015, η μόνη στήριξη που μπορεί να προσφέρει το υπουργείο στους Έλληνες μαθητές, τους μελλοντικούς μας επιστήμονες, διότι οι μαθητές που συμμετέχουν στους εν λόγω διαγωνισμούς είναι μαθητές που έχουν διαπρέψει σε εγχώριους διαγωνισμούς και διεκδικούν διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, είναι η κάλυψη των απουσιών τους την περίοδο της συμμετοχής τους σε αυτούς.
Πρόκειται για μαθητικούς διαγωνισμούς Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής, Βιοεπιστήμης, Αστρονομίας και Ρομποτικής όπου κατά καιρούς διαπρέπουν οι Έλληνες μαθητές, μέσα από τους οποίους διευρύνουν τις γνώσεις τους και βελτιώνουν τις εργασίες ή τις έρευνές τους. Σύμφωνα με τα στελέχη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη και στην οποία συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα, είναι απαράδεκτο να μην συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, επειδή το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει το κόστος αποστολής που ανέρχεται στα 9.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό για τα έξοδα συμμετοχής (εισιτήρια αποστολών) δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ ετησίως.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Αδυνατεί το υπουργείο να χρηματοδοτήσει τις συμμετοχές των μαθητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες ενώ μπορεί να χρηματοδοτεί την ανέγερση τζαμιού αξίας εκατομμυρίων ευρώ;
Αθήνα, 04/06/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Κασιδιάρης
Βουλευτής Αττικής
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ