Γερμανία και Γαλλία στο πλαίσιο της στρατιωτικής τεχνολογικής αυτονομίας των αμυντικών τους βιομηχανιών από τις ΗΠΑ ενισχύουν τις συγχωνεύσεις εταιριών αμυντικού χαρακτήρα.
Η εταιρία κατασκευής αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων Krauss-Maffei Wegmann αποφασίστηκε να συγχωνευτεί με την αντίστοιχη γαλλική εταιρία Nexter. Οι διαδικασίες της συγχώνευσης αυτής είχαν ξεκινήσει το 2014 και πρόσφατα οι κυβερνήσεις των δυο χωρών έδωσαν την συγκατάθεση τους. Οι δυο εταιρίες είναι οικονομικά και τεχνολογικά ισοδύναμες και ο έκαστος κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ απασχολούν σε Γαλλία και Γερμανία 6.000 εργαζόμενους. Η συγχώνευση έχει σχέση και με την δυνατότητα της Γαλλίας να εξάγει οπλικά συστήματα σε εμπόλεμες ζώνες και τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, κάτι που είναι δύσκολο για την Γερμανία λόγω συνταγματικού κωλύματος.
Η Krauss-Maffei Wegmann και η Nexter μετά την συγχώνευση τους θα αναπτύξουν ένα νέο άρμα μάχης, το οποίο θα αντικαταστήσει το γερμανικό Leopard-2. Ο στόχος είναι το νέο άρμα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σύγχρονο ρωσικό Armata T-14 που πρόσφατα άρχισε να προμηθεύεται ο ρωσικός στρατός.
Η προσπάθεια τεχνολογικής ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνει και τον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), ένας τομέας στον οποίο η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία υστερεί αρκετά έναντι της τεχνολογικής υπεροχής του αντίστοιχου αμερικανικού τομέα. Πρόσφατα στις 18 Μαΐου οι υπουργοί Άμυνας Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για αυτό τον τομέα τεχνολογίας και ήδη έχει ανατεθεί μελέτη κόστους περίπου 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός Euro-UAV. Μέχρι στιγμής ο γερμανικός στόλος UAV αποτελείται από τα αμερικανικά «Predator», «Reaper» και τα ισραηλινά «Heron». Στον τεχνολογικό τομέα Euro-UAV έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν και η Ισπανία με την Πολωνία.
Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα συγχώνευσης στρατιωτικής τεχνολογίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αφορά την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού-αντιαεροπορικού συστήματος MEADS (Medium Extended Air Defense System) το οποίο θα αντικαταστήσει το 2025 τα συστήματα Patriot της αμερικανικής Raytheon στις γερμανικές και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύστημα MEADS αναπτύσσεται από την εταιρία MBDA Missile Systems, μια κοινοπραξία της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας. Το κόστος ανάπτυξης αυτού του συστήματος υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία με την Γαλλία έχουν ξεκινήσει και την συνεργασία στην αεροδιαστημική τεχνολογία. Η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 210 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στο γαλλικό δορυφορικό σύστημα αναγνώρισης SCO (Spatiale Composante Optique). Ήδη κατασκευάζονται δυο τέτοιου τύπου δορυφόροι, ενώ προγραμματίζεται και ένας τρίτος. Με την συμμετοχή της η Γερμανία θα αποκτήσει πρόσβαση και στους τρεις δορυφόρους, κάτι που θεωρείται σημαντικό για τις ανάγκες ηλεκτροπτικών εικόνων από το διάστημα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Βερολίνο και Παρίσι θα συνεργαστούν και στο πρόγραμμα κατασκευής ενός μαχητικού πλοίου πολλαπλού ρόλου, το MKS 180 (Mehrzweckkampfschiff). Αυτό το πολεμικό πλοίο θα έχει την δυνατότητα να πλήττει υποθαλάσσιους στόχους και στόχους αέρος και επιφανείας (ξηρά και θάλασσα), ενώ θα δύναται να προσφέρει ασπίδα προστασίας 20 χλμ για άλλα πολεμικά πλοία και θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας αποβατικές αποστολές.
Τα προγράμματα συνεργασίας-συγχώνευσης γερμανικών και γαλλικών αμυντικών εταιριών έχουν κόστος πολλών δισ. ευρώ και βοηθούν στην βιωσιμότητα και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών, αλλά και άλλων συνεργαζομένων χωρών και εταιριών, και στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μείωση της εξάρτησης από τα οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής και τεχνολογίας.
Τα νέα δεδομένα στην αμυντική βιομηχανία Ευρώπης και ΗΠΑ δείχνουν την διαμόρφωση ενός αγγλοαμερικανικού άξονα και ενός γαλλογερμανικού. Το βρετανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα συγχωνεύεται με ταχύτατους ρυθμούς με το αμερικανικό, ενώ η γαλλογερμανική συνεργασία στην αεροδιαστημική και στρατιωτική τεχνολογία στοχεύει εναντίον της αμερικανικής υπεροχής στην αγορά οπλικών συστημάτων.