English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας


Οι ΗΠΑ εξετάζουν πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας
Η εγκληματικότητα και η απερισκεψία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τον κίνδυνο πυρηνικής αναμέτρησης με την Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τα δεδομένα για ένα προληπτικό, όπως το χαρακτηρίζουν, πυρηνικό πλήγμα εναντίον θέσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι που απειλούν την Ρωσία το πράττουν για να εκφοβίσουν την Μόσχα, παρ’ όλα αυτά οι απειλές αυτές υποκρύπτουν ενδόμυχες σκέψεις και σχέδια που μπορεί ανά πάσα στιγμή να υλοποιηθούν.
Μια είδηση που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών στον αμερικανικό τύπο (Associated Press) αναφέρει ότι το Πεντάγωνο εξετάζει σοβαρά την χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το  αμερικανικό Πεντάγωνο μελετά δυο εναλλακτικές επιλογές για μια τέτοια προληπτική επίθεση. Η πρώτη επιλογή αφορά προληπτική επίθεση με συμβατικούς πυραύλους και η δεύτερη με πυρηνικούς, χωρίς να αποκλείεται συνδυασμός αυτών.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Joe Skewers δήλωσε τα εξής σχετικά με το δημοσίευμα του Associated Press: «Όλες οι επιλογές που λαμβάνουμε υπόψη είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να εξασφαλίζουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ». Με άλλα λόγια και έχοντας υπόψη το αμυντικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας,οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ενεργά για πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Οι σχετικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων περί πυρηνικής απειλής εναντίον της Ρωσίας διευρύνουν συν τοις άλλοις ραγδαία και τον κίνδυνο λανθασμένων υπολογισμών και παρερμηνευμένων επικοινωνιών μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, οδηγώντας με μεγαλύτερη πιθανότητα σε ολομέτωπη αντιπαράθεση.
Η πυρηνική πολεμοκαπηλεία της Ουάσιγκτον που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αυξάνει γεωμετρικά τον κίνδυνο μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης εν μέσω κλιμακούμενων στρατιωτικών εντάσεων και διεθνούς αβεβαιότητας. Νατοϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται για στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην Αρκτική και στην Βαλτική Θάλασσα, ενώ περιφερειακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ουσιαστικά βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη.
Στο πλαίσιο αυτής της πολεμικής καπηλείας ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Martin Dempsey σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στο στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας, κλιμακώνοντας έτι περαιτέρω την αντιπαράθεση. Τόνισε ότι η Ρωσία είναι γεωγραφικά σε πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη, κάνοντας αναφορές στα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης και στα πυρηνικά βαλλιστικά όπλα της Ρωσίας. Ο στρατηγός Dempsey εξήγγειλε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα στρατιωτικά μέσα, πυρηνικά μη εξαιρουμένων, για να υπερασπιστούν τους συμμάχους των στην Ανατολική Ευρώπη. Κατά την εκτίμηση του Dempsey ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει να καταστήσει το ΝΑΤΟ ανυπόληπτο και επικίνδυνο στους λαούς της Ευρώπης. Ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε την ενίσχυση όχι μόνο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και των χωρών- δορυφόρων όπως η Ουκρανία.
Από την Μόσχα ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τις ενέργειες τους και τις πυρηνικές απειλές επιζητούν να ανατρέψουν μια προσέγγιση της Ρωσίας με την Ευρώπη, ανατροφοδοτώντας σκόπιμα τους φόβους των ευρωπαϊκών λαών που απορρέουν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πούτιν για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο όραμα του για την Ευρασιατική Ένωση, σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο από την Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, κάτι το οποίο προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο.