English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ανάπτυξη αμερικανικών αρμάτων μάχης στις Βαλτικές χώρες


Ανάπτυξη αμερικανικών αρμάτων μάχης στις Βαλτικές χώρες
Η ανάπτυξη αρμάτων μάχης και βαρέως οπλισμού στα σύνορα με την Ρωσική Ομοσπονδία θα αναγκάσει την Μόσχα να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Αυτά ακριβώς τα λόγια χρησιμοποίησε ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Γιούρι Γιακούμποφ αναφερόμενος σε πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο σχετικά με την αποστολή σε Βαλτικές χώρες αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός: «Εφόσον οι ΗΠΑ μετασταθμεύσουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό ή άλλα βαρέως τύπου οπλικά συστήματα, τότε αυτό θα αντιμετωπισθεί από την Ρωσία ως η πλέον επιθετική ενέργεια του αμερικανικού πενταγώνου και του ΝΑΤΟ μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου τον προηγούμενο αιώνα».
Αυτό που προφανώς σκοπεύουν να πράξουν ως αντίμετρα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι να ενισχύσουν περαιτέρω την δυτική περίμετρο των συνόρων τους με νέα άρματα μάχης, πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη. Η ταξιαρχία πυραυλικών συστημάτων που εδρεύει στην περιοχή Καλίνινγκραντ θα ενισχυθεί τάχιστα με περισσότερους στρατηγικούς πυραύλους Iskander-M και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στην Λευκορωσία θα εκσυγχρονιστούν με νέα οπλικά συστήματα και θα αυξηθεί ο αριθμός τους.
Το πυραυλικό σύστημα Iskander-M (κατά ΝΑΤΟ SS-26 Stone) με το οποίο οι Ρώσοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνάμεις τους στο Καλίνινγκραντ  είναι ένας κινητός βαλλιστικός πύραυλος που κατασκευάζεται από την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Ανήκει στην κατηγορία των πυραύλων TBM (Theater Ballistic Missile), ήτοι είναι ένας στρατηγικός βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς ο οποίος χρησιμοποιείται εναντίον στόχων «in-theater», δηλαδή στόχων που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία-περιοχές όπου πραγματοποιούνται πολεμικές επιχειρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. εναντίον κέντρων διοίκησης και ελέγχου, αεροδρομίων, συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας, συστοιχιών πυραύλων εδάφους-εδάφους, ραντάρ, μηχανοκίνητων και άλλων σχηματισμών.
Ο επιχειρησιακός και στρατηγικός αυτός πύραυλος που αναπτύσσει υπερηχητική ταχύτητα 2100 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ανήκει στα πλέον μυστηριώδη οπλικά συστήματα του ρωσικού στρατού. Τα λεπτομερή τεχνικά στοιχεία που υπάρχουν για αυτό το σύστημα είναι σχετικά λίγα, ενώ στο ΝΑΤΟ τέτοιου τύπου πυραυλικά συστήματα δεν είναι διαδεδομένα. Το ΝΑΤΟ στις περιπτώσεις τοπικών-περιφερειακών συγκρούσεων βασίζεται κυρίως στην πολεμική αεροπορία και στα όπλα ακριβείας των μαχητικών αεροσκαφών. Η Ρωσία δίνει, σύμφωνα με τις απόψεις ειδημόνων, πολύ μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το οπλικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρχικά κίνητρα ανάπτυξης αυτού του οπλικού συστήματος ήταν η σκέψη ότι ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους μπορεί να εκτοξευτεί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με ένα βομβαρδιστικό μαχητικό που δεν μπορεί να πετάξει υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.
Είναι βέβαιο ότι το πυραυλικό αυτό σύστημα, εάν απαιτηθεί, θα παίξει τον σπουδαίο στρατηγικό  ρόλο που του αποδίδουν οι Ρώσοι στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Ευρώπης, διότι όπως δήλωσαν ρωσικές στρατιωτικές πηγές ο Iskander μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο εναντίον ενός τεχνολογικά προηγμένου αντιπάλου, αλλά και εναντίον υποδεέστερων εχθρών σε τοπικές-περιφερειακές συγκρούσεις.
Η Ουάσιγκτον και οι Αμερικανοσιωνιστές μετά την αποτυχία της πολιτικής τους στην Ουκρανία προσπαθούν σκοπίμως να προκαλέσουν, να προβοκάρουν, την Μόσχα. Οι πολεμοκάπηλοι του σιωνιστικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουάσιγκτον θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εποχές που μπορούσαν να απειλούν την Ρωσία, ήτοι την δεκαετία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.