Παλιότερα οι άνθρωποι δεν σπούδαζαν, δεν ήταν τόσο μορφωμένοι όπως σήμερα, αλλά είχαν καρδιά, ψυχή και πίστη. Με το πέρασμα των χρόνων όλα σιγά σιγά άλλάξαν, αλλάζουν και θα αλλάζουν.
Μέχρι πότε θα αλλάζουν όμως και ως ποιό σημείο θα φτάσει ο άνθρωπος; Μήπως τελικά η πολλή μόρφωση και γνώση σε οδηγεί στο να χάνεις τις πολύ σημαντικές αξίες για την ζωή σου και για το κοινωνικό σύνολο; Μήπως χάνουμε αργά τους ηθικούς και κοινωνικούς φραγμούς που θα έπρεπε να προστατεύουμε και να κρατάμε ως τις πολυτιμότερες αξίες μας;
Στην χώρα μας εδώ και χρόνια, ειδικότερα τα τελευταία πέντε, όλα φθίνουν. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη κατάσταση έχουν αλλοιωθεί οι έννοιες της παιδείας, των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης. Κοπιάζουν οι νέοι να μπουν στα πανεπιστήμια να σπουδάσουν, να αποκτήσουν παιδεία, να γίνουν σωστοί επαγγελματίες και άνθρωποι. Το μόνο που καταφέρνουν όμως, όπως αποδεικνύεται τελικά, είναι να πηγαίνουν οι κόποι τους χαμένοι. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την ευαισθησία τους, την ανθρωπιά τους, δεν έχουν την αίσθηση της συλλογικότητας, δεν αγαπούν τον συνάνθρωπο τους, το περιβάλλον, επομένως ούτε και την πατρίδα τους. Μορφωμένοι, περισπούδαστοι και δεν ενδιαφέρονται καν για την χώρα τους. Κι όμως, θα μπορούσε ν’ αντικρούσει κάποιος, νοιάζονται, ειδικά οι νέοι..
Πώς όμως; Ενδιαφέρονται και αγαπούν την πατρίδα τους αλλά φεύγουν από αυτή για να προσφέρουν τους κόπους τους σε άλλες χώρες; 200.000 "μυαλά" έχασε η Ελλάδα της μετά κρίσης εποχής.200.000 νέοι και νέες μετανάστευσαν σε άλλα μέρη, τα τελευταία 5 χρόνια, για να μεγαλουργήσουν και να προσφέρουν στο εξωτερικό. Οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία και στην Αγγλία, ως γιατροί, στο χρηματοοικονομικό κλάδο και σε πανεπιστήμια.
Επιπλέον 50.000 σπουδάζουν εκτός συνόρων και η πιθανότητα να παραμείνουν εκεί μετά το τέλος των σπουδών τους, είναι αρκετά μεγάλη. Γιατί όμως όλα αυτά; Για πόσα χρήματα και ποιες θέσεις σιγουριάς αξίζει να γυρίσεις την πλάτη στην πατρίδα σου και να κοιτάζεις μπροστά χωρίς να σε νοιάζει; Μήπως παλαιότερα δεν είχαν προβλήματα οι Έλληνες; Δεν ήταν φτωχοί; Δεν είχαν ανάγκες; Και βέβαια δεν ήταν πλούσιοι και βέβαια είχαν ανάγκες αλλά έβαζαν πάνω απ´ όλα τα πιστεύω τους, τα ιδανικά τους και φυσικά ήταν ολιγαρκείς κάτι το οποίο στις μέρες μας σπανίζει, ειδικά στους νέους...