Σε νέα τακτική υποχώρηση (λόγω σκληρής διαπραγμάτευσης!) πρόκειται να προβεί άμεσα η κυβέρνηση, έστω και αν αυτή στοιχίσει νέα βάρη 1-1,5 δισ. ευρώ για τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να «ολοκληρωθεί» το δανειακό πρόγραμμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει έτοιμη πρόταση με ισοδύναμα μέτρα, αυτών που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί το μέρος του δημοσιονομικού κενού που οι δανειστές μας ανεβάζουν στα 2,5 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αρνείται πεισματικά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, έχει πλέον αποφασίσει αμετάκλητα μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Παρασκευή, να βάλει και πάλι «νερό στα κρασί της» και να ικανοποιήσει στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της απαιτήσεις της τρόικας.
Έτσι είναι αποφασισμένη να αποδεχτεί:
-Αύξηση του υπερμειωμένου χαμηλού ΦΠΑ 6,5% σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που αυτός επιβάλλεται, όπως ξενοδοχεία, εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, εφημερίδες, όχι όμως στα φάρμακα.
-Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
-Αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, είδη καπνού και αλκοολούχα ποτά.
-Αυστηρότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση του ΕΚΑΣ.
-Αύξηση στα 6.000 ή 6.500 ένσημα από 4.500 που ισχύουν σήμερα για την έξοδο στην συνταξιοδότηση.
-Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.
-Νέα κριτήρια για την ρύθμιση των 100 δόσεων , ώστε σ αυτή να εντάσσονται μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια.
-Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με στόχο την αύξηση των εσόδων.
-Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
-Νέες αλλαγές στο εργασιακό για την διευκόλυνση των απολύσεων, αλλά και την είσοδο νέων εργαζομένων στην αγορά.
«Η κυβέρνηση, είπε στο tribune.gr το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζει τις πραγματικές διαθέσεις των δανειστών. Αν και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, επιμένουν σ αυτό για να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται η χώρα μας να προβεί σε δημοσιονομική χαλάρωση».
Όπως και να έχει από την κυβέρνηση ο κύβος ερρίφθη. Θα κάνει και πάλι πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά μέχρι του σημείου που αυτή εκτιμά ότι δεν θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ότι τα μέτρα που θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ, από τα 2,5 που θέλει η τρόικα. Σ΄ αυτό που δεν πρόκειται να υποχωρήσει η κυβέρνηση είναι να φανεί ότι η χώρα δεν βγαίνει από το Μνημόνιο, καθώς κάτι τέτοιο θα της αποστερήσει κάθε ελπίδα για επανεκλογή της στις επικείμενες εκλογές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr