Μπορεί η ψηφοφορία στην βουλή για την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευτεί την συμφωνία, να υπερψηφίστηκε από 251 βουλευτές, ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται θέμα «Βατερλώ» , καθώς 17 βουλευτές του ψήφισαν είτε «Όχι» (2 τον αριθμό), είτε δήλωσαν παρών (8), είτε ήταν απόντες (7). Και όλα αυτά παρότι ο Τσίπρας, στην προηγηθείσα πρωινή του ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματος, ήταν ξεκάθαρος γύρω από την απόλυτη αναγκαιότητα να στηρίξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θετική ψήφο, την εξουσιοδότηση. Πολύ περισσότερο, προς το τέλος της βραδινής συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Τσίπρας επιχείρησε να μετατρέψει πολιτικά την όλη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά με βάση τα αποτελέσματα ουσιαστικά χάθηκε η δεδηλωμένη.
Ανάμεσα στους 17 «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα, τα οποία αναμφίβολα ξεχωρίζουν είναι αυτά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη και του Γιάννη Βαρουφάκη, για λόγους που είναι αντιληπτοί σ' όλους. Αν, μάλιστα, υπολογίσουμε το γεγονός ότι με ανακοίνωσή τους άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι τους ανήκοντες στο Αριστερό Ρεύμα, ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν πλήρως με την πρόταση προς τους δανειστές, ψηφίζοντας «Ναι» μόνο και μόνο για να μην χαθεί η δεδηλωμένη, τότε η όλη κατάσταση χειροτερεύει ακόμη πιο πολύ για το κόμμα και την κυβέρνηση.
Τα γεγονότα είναι ακόμη πολύ νωπά για να μπορέσουμε να δούμε την ακριβή εξέλιξη των πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, όμως τα όσα ακολούθησαν τα δυο προηγούμενα μνημόνια, τα οποία συρρίκνωσαν δραματικά τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ (κυρίως αυτό), είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου, πολύ σκληρότερου και αντιλαϊκού από τα δύο προηγούμενα. Ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και αν ανοίξει τελικά ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, η «αφαίμαξη» του ΣΥΡΙΖΑ από την λαϊκή υποστήριξη έχει ήδη ξεκινήσει.