English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πάνε περίπατο οι εκλογές με εντολή Μέρκελ και συναίνεση όλων των μνημονιακών “αποκομμάτων”




Ενώ, λοιπόν, όλοι θεωρούσαν δεδομένες τις πρόωρες εκλογές (οι οποίες «αν δε γίνουν τον Σεπτέμβρη θα γίνουν τον Οκτώβρη», όπως είπε ο Βούτσης), τώρα αλλάζει το… έργο.
Έτσι, τώρα μαθαίνουμε ότι κατά το χθεσινό άτυπο (αλλά… εορταστικό) συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (των κομμάτων του… συνταγματικού τόξου βεβαίως-βεβαίως), όλοι οι «αρχηγοί» ζήτησαν από τον Τσίπρα να μην κάνει γρήγορα εκλογές, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την επ’ αόριστον συναίνεσή τους στην τριτομνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης. Ιδού τι έγραψε σχετικά το συνήθως άριστα πληροφορημένο «Βήμα»: «Το ζήτημα να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, αν δεν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους, τέθηκε στο γεύμα των πολιτικών αρχηγών προς τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές. Στον κ. Τσίπρα επισημάνθηκε πώς μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 βουλευτών για να ψηφιστούν νομοσχέδια σημαντικών μεταρρυθμίσεων».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα τρία «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα της (δήθεν) «αντιπολίτευσης» και ο… κολαούζος τους (ΚΚΕ), βγάζουν τον Τσίπρα από την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται, με τους σχεδόν 40 «αντιστασιακούς» βουλευτές του. Και του προσφέρουν και την «πίτα» της εξουσίας ολάκερη και το «σκύλο» (των δήθεν «διαφωνούντων») χορτάτο, να γαβγίζει αλλά να μην… δαγκώνει (δηλαδή, να καταψηφίζει εκ του ασφαλούς αλλά να μην το κουνάει ρούπι από την κυβερνητική ασφάλεια του ΣΥΡΙΖΑ).
Λέτε να το κάνουν αυτό από τη… μεγαλοψυχία τους ή μήπως έχουν βάλει το… χεράκι τους και οι… αγαπητοί μας «δανειστές» (διάβαζε, «διεθνείς τοκογλύφοι»), που βολεύονται μια χαρά απ’ αυτή την κατάσταση, καθότι και τα μέτρα περνάνε και οι όποιες αντιδράσεις είναι… τζούφιες και απολύτως ελεγχόμενες;

Προς επιβεβαίωση του παραπάνω άρθρου έρχεται η σημερινή ανάλυση του Bankingnews, που βασίζεται επίσης σε καθεστωτικά δημοσιεύματα και στην -εκ των έσω- πληροφόρηση του μνημονιακού Βήματος:
Σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού οδηγείται ο Τσίπρας - Επιδιώκει συμφωνία ως τις 18/8 - Αποφεύγει σύγκρουση με Λαφαζάνη και διαφωνούντες
Το πολιτικό τέχνασμα που θα του επιτρέψει να μην ταράξει - σε αυτή τη φάση τουλάχιστον - τα νερά στο πεδίο της ενδοκομματικής αντιπαράθεσης και να στραφεί στη διακυβέρνηση της χώρας αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με το Βήμα, ως επικεφαλής πλέον μιας κυβέρνησης που στέκεται και νομοθετεί με την ανοχή της αντιπολίτευσης και έχοντας απέναντί του στις κρίσιμες επιλογές μια μεγάλη μερίδα του κόμματός του, ο Πρωθυπουργός δέχεται πολλαπλές εισηγήσεις. Σε περίπτωση που, όπως κάποιες πληροφορίες συγκλίνουν, υιοθετήσει οριστικά την πρόταση της «δημιουργικής αδράνειας» στα εσωκομματικά, το σενάριο των εκλογών εξασθενεί και αρχίζει να μελετάται η διέξοδος με μία κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».
Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθούν στη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά το γεύμα που παρέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, οι εκλογές δεν είναι στα σχέδιά του. Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι βασικό του μέλημα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και εν συνεχεία η προώθηση των επόμενων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. Ανέφερε δε και ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν υπάρχει βάση για τη διεξαγωγή εκλογών τους επόμενους μήνες.
Κατά την άποψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφότου γίνουν οι όποιες συζητήσεις σε κομματικά όργανα, το βήμα που θα πρέπει να αναμένεται είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, πιθανότατα με τον κ. Τσίπρα επικεφαλής, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή και με συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, χωρίς κομματική ιδιότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, που έχουν διατυπώσει και σχετικές εισηγήσεις, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό έπειτα από διαβούλευση με τα άλλα κόμματα, τα οποία υπό όρους και προϋποθέσεις δεν φαίνονται αντίθετα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικώς δε το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα ήταν αρνητική.  
Ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας κυβέρνησης φθάνει ως τις αρχές του 2016. Από συνομιλητές του κ. Τσίπρα πιθανολογείται ότι ο Πρωθυπουργός τείνει να επιλέξει σε αυτή τη φάση την αποφυγή της σύγκρουσης με τον Π. Λαφαζάνη και τους διαφωνούντες.
www.bankingnews.gr