Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση του Τσακαλώτου και του Σταθάκη με το κουαρτέτο της τρόικα. Όπως μεταδίδουν τα σχετικά ρεπορτάζ, οι «δανειστές» παρότι ικανοποιημένοι από τις επικύψεις των συριζαίων και των ψεκασμένων υποτακτικών τους, θέλουν ακόμα περισσότερα μέτρα, δηλαδή ακόμα περισσότερους Έλληνες θυσία στο βωμό του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου.
Στο τραπέζι της πολύωρης συζητήσεως που είχαν οι δύο μνημονιακοί υπουργοί με τους τροϊκανούς, τέθηκαν τα ύψη των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να φτάσουμε στο 3,5% το 2018, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το νέο ταμείο ξεπουλήματος, που θα εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, με αποκορύφωμα τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.
Πέραν, όμως, αυτών των σημαντικότατων ζητημάτων, τέθηκε και νέα προϋπόθεση: Η άμεση ψήφιση του τρίτου πακέτου προαπαιτουμένων, καθώς και επιπλέον αιματηρά μέτρα εναντίον του Ελληνικού Λαού, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου. Σας παραθέτουμε την σχετική λίστα, όπως δημοσιεύεται:
- κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) επειδή θεωρούν πως «το χρήμα θέλει κυνήγι αλλά το πολύ χρήμα ξέρει να κρύβεται» ή να ξεγλιστρά. Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.
- κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.
- αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
- η κατάσταση στις τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια και τα capital controls
- άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων
- κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που θα επιφέρει είτε αύξηση εισφορών, είτε μείωση παροχών με μεταφορά όλου του βάρους στους ασφαλισμένους.