English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Προκαλεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας: Αδιαφορούμε για «καλές σχέσεις» - Αμφισβητούμε τα πάντα


Προκαλεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας: Αδιαφορούμε για «καλές σχέσεις» - Αμφισβητούμε τα πάντα
Επισημοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο ο κύκλος των αλβανικών προκλήσεων, που είχε ξεκινήσει μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα. Την ρηματική διακοίνωση που έθετε υπό αμφισβήτηση τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας επανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, πιστοποιώντας ότι οι αλβανικές προκλήσεις προέρχονται από το ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνοραΕμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς»
Σε επίπεδο συμμαχιών και εξωτερικής πολιτικής, τα γεγονότα δείχνουν πως έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, προκειμένου να ανοιχθεί ένα νέο μέτωπο στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Η ελληνική πολιτεία από την πλευρά της δείχνει μία παντελώς ασόβαρη στάση με αποκορύφωμα τους χορούς του Υπουργού με τον τούρκο ομόλογό του.
Αυτό σε συνδυασμό με την κινητικότητα των τούρκων στην Θράκη μας, το γεγονός ότι σύσσωμος ο ανθελληνισμός καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της τρίτης πολιτικής δύναμης του τόπου (περίπτωση Ελγαντούρ – Μάρτυρας Κατηγορίας – Χειροφιλητής του υιού του Ερντογάν), την κινητικότητα του UCK στα Σκόπια και τις απειλές των Αλβανών, δείχνουν ότι η κατάσταση χρήζει σοβαρότητας που, προφανώς, δεν διαθέτει η συριζοψεκασμένη συγκυβέρνηση.
Λαμβάνοντας τις δηλώσεις Ράμα σε πολιτικό πλαίσιο, οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού οφείλουν να τεθούν στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΞ. Πρώτον απ’ όλα για να αντιληφθούν την αλήθεια, που έχει ξεχάσει εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα, δηλαδή ότι το εθνικό συμφέρον δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, λόγω «καλής γειτονίας» και δεύτερον επειδή είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο η υποχωρητικότητα να εμφανίζεται από την Ελλάδα προς την Αλβανία, δεδομένης της πολιτικής δυναμικής των δύο χωρών.