English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Λογιστική για… ανόητους: Πώς δημιουργείται το «πρωτογενές πλεόνασμα» - Από τον Σαμαρά στον Τσίπρα

Λογιστική για… ανόητους: Πώς δημιουργείται το «πρωτογενές πλεόνασμα» - Από τον Σαμαρά στον Τσίπρα

Διαβάζουμε σήμερα ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο και πανηγύρισαν δεόντως οι φυλλάδες της διαπλοκής. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε μάλιστα και… ανάλυση επί των δεδομένων που συγκροτούν το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα».
Όμως, η τραγική αυτή ανακοίνωση έρχεται ως αποτέλεσμα μίας στάσης πληρωμών προς το εσωτερικό. Συγκεκριμένα, όπως διέρρευσε στον τύπο, έχει υπάρξει μία ιδιότυπη στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα τα χρωστούμενα του Δημοσίου, προς ιδιώτες, να φτάνουν τα 4,4 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του τα εξής:
• Άμεσες Οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ
• Οφειλές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ
• Οφειλές Ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, εκ των οποία τα 1,38 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και από το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώ
• Οφειλές Νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ
• Οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ
• Εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. Ευρώ
Με απλά μαθηματικά, βλέπουμε ότι το υπουργείο λέει ότι έχει «πλεόνασμα» 2,1 δισ. την ίδια ώρα που χρωστάει 4,4 δισ. σε διάφορους προμηθευτές του δημοσίου. Στην ουσία, λοιπόν, αντί για «πρωτογενές πλεόνασμα», υπάρχει ένα «πρωτογενές έλλειμμα» της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ.
Αυτή η πρακτική, βεβαίως, δεν είναι καινούργια, αλλά αντιθέτως έχει γίνει κληρονομιά από τον Σαμαρά στον Τσίπρα. Θυμίζουμε ότι και ο Σαμαράς χρησιμοποιούσε το εν λόγω τέχνασμα για να κοροϊδεύει τον κοσμάκη ότι δήθεν «πάμε καλά». Το γεγονός ότι η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό (τα στοιχεία δείχνουν ότι 717 εκ. ευρώ ήταν η άνοδος των οφειλομένων στους 4 μήνες Σανέλ), προκειμένου να εμφανίσει «πρωτογενές πλεόνασμα» στις φυλλάδες, δείχνει πως κινούνται στα χνάρια της συγκυβερνήσεως Σαμαρά.
Και ας μην προτρέξουν να πουν ότι προσπαθούν να «κοροϊδέψουν» τους τοκογλύφους, γιατί είναι απολύτως σίγουρος ότι ο Σόιμπλε δεν «χαμπαριάζει» από τέτοιου είδους τεχνάσματα.