Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μετασταθμεύσουν εντός των επομένων εβδομάδων υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης του τύπου Tu-22 M3 (κωδική ονομασία «Backfire» κατά ΝΑΤΟ) σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κριμαίας. Τα δέκα πρώτα βομβαρδιστικά αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, ενώ όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τα Tu-22 M3 θα είναι εξοπλισμένα με πυρηνικές βόμβες.
Αμέσως μετά από αυτή την είδηση οι ΗΠΑ δια στόματος του αρχηγού των Γενικών Επιτελείων στρατηγού Martin Dempsey εξέφρασαν την ανησυχία τους, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία κάνει κάποια πράγματα που μπορεί να εκληφθούν ως προκλητικές ενέργειες. Αυτές οι προκλήσεις θα έχουν πολιτικές, διπλωματικές και πιθανώς στρατιωτικές επιπτώσεις». Βέβαια κάθε νοήμων αναρωτιέται από πού αντλούν το δικαίωμα οι ΗΠΑ να μετασταθμεύουν στην Γερμανία μαχητικά βομβαρδιστικά που φέρουν πυρηνικές βόμβες με στόχο την Ρωσία και αρνούνται το ίδιο δικαίωμα στην Μόσχα, ήτοι να σταθμεύει βομβαρδιστικά στην επικράτεια της, διότι η Κριμαία εδώ και περίπου ένα έτος δια δημοψηφίσματος έχει ενσωματωθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Η χερσόνησος της Κριμαίας ένα έτος μετά την ενσωμάτωση της στη Ρωσία έχει γίνει ένας βασικός πυλώνας της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στην Ευρώπη. Η στρατιωτική ενίσχυση αυτής της Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας είναι η πλέον κατάλληλη απάντηση στην επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στην επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ένταξη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παρουσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Χερσόνησο. Το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας απέκτησαν νέες προσβάσεις, ενώ άρχισε η ένταξη νέων-σύγχρονων πολεμικών πλοίων στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το 2015 και 2016 θα ενταχθούν σε αυτό τον στόλο 6 νέες φρεγάτες της κλάσης Admiral Grigorovich, εξοπλισμένες με το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα Club-N και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Shtil-1, και 6 υποβρύχια stealth της κλάσης Varshavyanka, τα οποία χαρακτηρίζονται από τους Αμερικανούς ως «black holes in the ocean», τουτέστιν «μαύρες τρύπες στον ωκεανό», λόγω της τεχνολογίας stealth που τα χαρακτηρίζει. Εν καταδύσει τα εν λόγω υποβρύχια είναι παντελώς μη ανιχνεύσιμα. Ο τύπος υποβρυχίων Varshavyanka είναι μια εξελιγμένη εκδοχή της κλάσης Kilo και ενσωματώνει τεχνολογία stealth, μεγαλύτερη εμβέλεια δράσης σε σχέση με τα Kilo και ικανότητα προσβολής χερσαίων στόχων, υποβρυχίων στόχων και πλοίων επιφανείας. Τα υποβρύχια Varshavyanka έχουν πλήρωμα 52 ναυτικών και εν καταδύσει η ταχύτητά τους είναι 20 κόμβοι (37 περίπου χιλιόμετρα ανά ώρα), ενώ η εμβέλεια πλεύσης ανέρχεται σε 650 χιλιόμετρα με ικανότητα περιπολίας έως 45 ημέρες. Είναι εξοπλισμένα με 18 τορπίλες και 8 πυραύλους, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες. Επίσης έως το 2016 θα ενσωματωθούν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας πυραυλοφόρες κορβέτες της κλάσης Buyan-M εξοπλισμένες με το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα 3M-54 Kalibr.
Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Belbek της Σεβαστούπολης που θα μετασταθμεύσουν τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22 M3 , ήδη έχουν αναπτυχθεί 14 μαχητικά βομβαρδιστικά Su-27 SM και Su-30, ενώ λιμάνια και αεροδρόμια της Κριμαίας προστατεύονται από τα αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300 PMU και Pantsir S-1, κάτι που κάνει την Χερσόνησο αδιαπέραστη από οποιαδήποτε εναέρια απειλή.
Η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και η έντονη παρουσία τους, ακόμη και με βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με πυρηνικές βόμβες, στην Χερσόνησο της Κριμαίας υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί πάση θυσία τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασο και Ανατολική Μεσόγειο.