English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, σηκώνει λευκή σημαία στους διεθνείς τοκογλύφους


Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, σηκώνει λευκή σημαία στους διεθνείς τοκογλύφους
Εγκλωβισμένη στην ασυνέπεια της απέναντι στις προεκλογικές της υποσχέσεις δείχνει η κυβέρνηση. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να παρουσιάζει περίπου ως… υπέροχη την φερόμενη ως πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με την Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωζώνη. Ανεξαρτήτως του ότι η πρόταση αυτή δεν έχει υποβληθεί επισήμως, εντούτοις η ουσία της παραμένει. Εφόσον γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, αν και όταν τεθεί επίσημα, αποτελεί ολοκληρωτική συντριβή για την κυβέρνηση, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει στο ελάχιστο κάτι από το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Περί τίνος, όμως, ακριβώς πρόκειται;
α) Η πρόταση αυτή δεν λέει το παραμικρό για την χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ. Ήδη, ο Γραμματέας της κυβέρνησης Τάσος Κορωνάκης μετέθεσε «για του χρόνου» την 13η σύνταξη.
β) Δεν γίνεται καθόλου λόγος για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
γ) Δεν τίθεται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
δ) Αναφέρεται ρητά ότι παραμένει ο ΕΝΦΙΑ.
ε) Δεν επαναφέρονται τα απωλεσθέντα εργασιακά δικαιώματα (μαζικές απολύσεις, διαιτησία κλπ).
Αντιθέτως, τα όσα προτείνει ο Γιούνκερ είναι πολύ χειρότερα. Πρώτον, αυξάνει τον ΦΠΑ και από 13,5% τον κάνει 18%. Δεύτερον, η πρόταση Γιούνκερ ορίζει ότι πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν πρώτα νομοθετηθεί μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, νέο γδάρσιμο φορολογικό δηλαδή του Λαού, και έπειτα θα κλείσει η συμφωνία. Τρίτον, η πρόταση ορίζει ότι το φθινόπωρο θα ανοίξει το θέμα του Ασφαλιστικού – και οι δανειστές έχουν κάνει πεντακάθαρο ότι όταν λένε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, εννοούν μείωση των συντάξεων πριν από οτιδήποτε άλλο. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχόταν προεκλογικά, αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού όταν πλέον είχε αναλάβει την εξουσία, ότι θα δώσει κάποια λίγα χρήματα στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό και στους χαμηλοσυνταξιούχους με τη 13η σύνταξη, και αντί γι αυτό αφενός δεν δίνει ούτε ευρώ σε κανέναν και αφετέρου αυξάνει όλους τους φόρους!
Δεν υπάρχει, επομένως, η παραμικρή αμφιβολία ότι όλα αυτά συνιστούν όχι μόνο σαφή υπαναχώρηση στις προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά πολύ περισσότερο ξεκάθαρη κοροϊδία όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Όταν τα διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια επιχειρούν να παραπλανήσουν, για μια ακόμη φορά, τον Ελληνικό Λαό, λέγοντας πόσο… καλή είναι η πρόταση Γιούνκερ, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ηττηθεί κατά κράτος και ετοιμάζεται για νέες σημαντικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, παίρνοντας «επάξια» την σκυτάλη από την προηγούμενη. Όσο σφίγγει ο κλοιός των δανειστών προς την κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα φαίνεται το αληθινό της πρόσωπο της υποταγής και της συνδιαλλαγής με τους διεθνείς τοκογλύφους.