English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Η οικονομική προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας, οι BRICS και η ιδιοφυής στρατηγική Πούτιν και Τζιν-Πινγκ


ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Η οικονομική προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας, οι BRICS και η ιδιοφυής στρατηγική Πούτιν και Τζιν-Πινγκ
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας ισχυροποιούνται με εντατικούς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα και με περισσή υπομονή, δομημένες προοπτικές και ρεαλιστικές μελλοντικές ευκαιρίες. Η Ρωσία με την Κίνα συνεργάζονται στενά ώστε να μην επιτρέψουν στις ΗΠΑ να σφετεριστούν το παρόν και το μέλλον της Ευρασίας. Με στρατηγικές κινήσεις οι ηγέτες των δυο χωρών τελειοποιούν την πολιτική τους για την Ευρασία, για εκείνη δηλαδή την περιοχή του πλανήτη που θα πρωτοστατήσει γεωπολιτικά τις επόμενες πολλές δεκαετίες.
Η Ρωσία και η Κίνα συνεργαζόμενες με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη των BRICS και με την Ένωση SCO (Shanghai Cooperation Organisation) αποφάσισαν να συμπράξουν στην βάση μιας κοινής ατζέντας που θα έχει ως στόχο την στρατηγική, πολιτική και οικονομική αναβίωση του γεωπολιτικού χώρου μεταξύ Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό και Γιερεβάν στην Αρμενία. Η προσπάθεια τους αυτή θα συνεπικουρείται από την New Development Bank των BRICS και την Asia Infrastructure and Investment Bank της SCO. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση, στην πόλη Ούφα της Ρωσίας, των ηγετών των χωρών Ρωσίας, Κίνας, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Μογγολίας, Ινδίας, Αρμενίας, Λευκορωσίας, Ιράν, Νοτίου Αφρικής και Βραζιλίας έθεσαν τις βάσεις για το μέλλον της Ευρασίας.
Κάποιοι θα μπορούσαν να μεμψιμοιρήσουν ότι χώρες όπως η Μογγολία, το Κιργιστάν ή η Αρμενία δεν έχουν καμία παγκόσμια πολιτική σπουδαιότητα και ως εκ τούτου η συμμετοχή τους σε μια ατζέντα για την αναβίωση της Ευρασίας δεν προσδίδει κύρος στην προσπάθεια, όμως αυτό αποτελεί μια αβάσιμη θεώρηση. Και τούτο διότι οι συνεργασίες που θα προκύψουν με την αναβίωση του νέου «δρόμου του μεταξιού» στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, υποδομών και επενδύσεων μεταξύ όλων των προαναφερθεισών χωρών, ακόμη και αυτών που δεν απολαμβάνουν παγκόσμια πολιτική σπουδαιότητα, θα δημιουργήσουν τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης για όλους τους συμμετέχοντες.
Οι ενεργειακοί αγωγοί (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα την εδραίωση και επέκταση των οικονομιών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την συνεργασία. Τα δίκτυα μεταφορών του νέου «δρόμου του μεταξιού» θα προσκομίσουν τεράστια οικονομικά οφέλη, ενώ ο ενεργειακός εφοδιασμός θα διευκολύνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των υποδομών των συμμετεχόντων χωρών. Εάν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη που περιλαμβάνει την περιοχή των χωρών που προαναφέρθηκαν θα κατανοήσουμε τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την γεωπολιτική και οικονομική συνεργασία.
Η συνεργασία αυτή των ευρασιατικών χωρών, που ειρήσθω εν παρόδω διαθέτουν τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα παγκοσμίως, θα πλήξει προφανώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την ηγεμονική πολιτική της Ουάσιγκτον, μια πολιτική που βασίζεται στον εκβιασμό, στην καταστροφή και στην «καμένη γη». Ήδη οι πολεμοκάπηλοι Αμερικανοσιωνιστές κραυγάζουν απεγνωσμένα για μια προληπτική πυρηνική επίθεση, για ένα πυρηνικό «πρώτο πλήγμα», εναντίον του εχθρού για να αποφευχθεί η τελική τους συντριβή που προδιαγράφεται από την συνεργασία-συμμαχία Ρωσίας-Κίνας.
Η εγκληματική συμμορία των Αμερικανοσιωνιστών και τα ψυχοπαθή σχέδια τους για μια Νέα Παγκόσμια-Μονοπολική Τάξη έχουν αντίβαρο, ήτοι τον άξονα Ρωσίας-Κίνας. Η συμμαχία με αυτό τον άξονα είναι η μόνη ελπίδα διάσωσης μας από τον κατάμαυρο ορίζοντα της Δύσης.