English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Οι αμερικανοί “σπρώχνουν” την κατάσταση για πόλεμο στη Μέση Ανατολή


Οι αμερικανοί “σπρώχνουν” την κατάσταση για πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Ο δρόμος προς τον περιφερειακό πόλεμο στην Μέση Ανατολή είναι στρωμένος με δεκάδες ψέμματα και παραπλανητικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους. Ένα από αυτά τα ψέμματα είναι και η αναγγελία επιβολής «ζώνης ασφαλείας» (safe zone, buffer zone) στο έδαφος της Συρίας, υποτίθεται για να εξουδετερωθούν οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.
Η ζώνη ασφαλείας είναι στην πραγματικότητα μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone), που σημαίνει  ότι μια στρατιωτική δύναμη ή συμμαχία θέλει να εφαρμόσει την αεροπορική της υπεροχή εντός των συνόρων ενός αντιπάλου κράτους. Η επιβολή no-fly zone  αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα ως πράξη κήρυξης πολέμου. Στην λεγόμενη ζώνη ασφαλείας ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η ασφάλεια επιτυγχάνεται δια της καταστροφής και εξουδετέρωσης της όποιας απειλής. Η Άγκυρα εδώ και αρκετό διάστημα είχε ζητήσει από την Ουάσιγκτον την εφαρμογή no-fly zone στην Συρία, με την επισήμανση ότι θα πρόκειται για μια «αντιτρομοκρατική ζώνη ασφαλείας», τουτέστιν «αντικουρδική- αντισυριακή ζώνη». Να επισημάνουμε ότι χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις επί του εδάφους δεν μπορεί να είναι επιτυχές το σχέδιο επιβολής ζώνης ασφαλείας.
Η επιβολή της ζώνης ασφαλείας δια μέσου των αεροπορικών επιδρομών, όπως επανειλημμένα έχουμε αναλύσει, στοχεύει στην εξουδετέρωση των Κούρδων του PKK (Partiya Karkeren Kurdistan) και του PYD (Partiya Yekitiya Kurdistan), στην ανατροπή του Άσσαντ και στην διάλυση της Συρίας. Αν δεν ήταν αυτοί οι στόχοι τότε το κενό της ζώνης ασφαλείας θα το αναπλήρωναν είτε οι δυνάμεις του Άσσαντ, είτε οι Κούρδοι ή και οι δυο μαζί. Προφανώς και δεν υφίσταται κάποιο τέτοιο σχέδιο των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλλιώς θα είχαν διαβουλευτεί με την Δαμασκό και τους Κούρδους.
Εφόσον η επιβολή της ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία είναι επιτυχής, τότε το κενό που θα αφήσουν οι Κούρδοι μαχητές της περιοχής θα το αναπληρώσουν χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας και οι σύμμαχοι τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, της οργάνωσης Αλ Νούσρα και της Αλ Κάϊντα. Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Τουρκίας δρουν ως η πολεμική αεροπορία των τζιχαντιστών εναντίον των Κούρδων και του Άσσαντ.
Στην πρώτη φάση επιβολής no-fly zone το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η εμπλοκή της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας και του Ιράν με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Στην δεύτερη φάση εισβολής τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί περιφερειακή σύγκρουση με εμπλοκή της Τουρκίας, του Ιράν, της Συρίας, του Ιράκ, του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Η Ουάσιγκτον και οι Αμερικανοσιωνιστές γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης. Νομίζουν ότι οι συνέπειες θα είναι το γεωπολιτικό τους οξυγόνο, το οποίο όμως άρχισε να σπανίζει πλέον για αυτούς.