English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Υπό διάλυση οι Ανέλ, παρακαλάνε τον Τσίπρα να τους ενσωματώσει στον Σύριζα


Υπό διάλυση οι Ανέλ, παρακαλάνε τον Τσίπρα να τους ενσωματώσει στον Σύριζα
Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στις ερχόμενες εκλογές, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσουν και πολύ, οι ΑΝΕΛ, μπροστά στο φάσμα της εκλογικής συντριβής και της επακόλουθης εξόδου από την Βουλή, δεν θα κατέβουν αυτοτελώς αλλά σε κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την Κυριακή, μάλιστα, υπήρχε ολοσέλιδο κείμενο για το ζήτημα αυτό στην «Real News», σύμφωνα με την οποία «η Αριστερή Πλατφόρμα θα αντικατασταθεί από τους ΑΝΕΛ δημιουργώντας ένα κόμμα εξουσίας που θα κινείται στον κεντροαριστερό χώρο. Η εμπιστοσύνη άλλωστε των δύο αρχηγών, Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου, μέχρι στιγμής έχει σφυρηλατηθεί μέσα από αντίξοες συνθήκες αφού οι ΑΝΕΛ κατάφεραν να κρατηθούν “μπετόν αρμέ” στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στηρίζοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στη μνημονιακή στροφή. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα συστρατευτούμε στις εκλογές για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό με το οποίο θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε με άνεση”, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ».
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο Καμμένος δηλώνει ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν το σκεφτόμαστε καταρχήν. Έχουμε δική μας πολιτική γραμμή και κόκκινες γραμμές. Συνεργαζόμαστε άρτια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια προοπτική».
Πολύ ενδιαφέροντα, όμως, είναι και τα όσα αναφέρονται στην συνέχεια του ρεπορτάζ, όπου γράφονται τα εξής: «Από την πλευρά των βουλευτών δεν υπήρξε σοβαρός αντίλογος. Ορισμένοι μάλιστα βρήκαν την “ιδέα” ως τη λύση στην πιθανή εκλογική πτώση των ΑΝΕΛ εξαιτίας της μνημονιακής στροφής που έκανε μπροστά στο ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώΥπό αυτή την έννοια ο μόνος σοβαρός αντίλογος των βουλευτών ήταν η διασφάλιση της επανεκλογής τους. Ο Π. Καμμένος φέρεται να τους καθησύχασε αφού υποστήριξε ότι σε μία τέτοια περίπτωση η επανεκλογή των βουλευτών των ΑΝΕΛ θα είναι κομμάτι της συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι θα υπάρξουν κενά στις λίστες αν ο Αλ. Τσίπρας αποφασίσει να αντικαταστήσει πολλούς από τους 39-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταψηφίσει τα μέτρα. Ο Π. Καμμένος διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ότι θα εξασφαλίσει την επανεκλογή όχι μόνο των 13 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και των πρώην βουλευτών που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και έχασαν την έδρα τους στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση».
Ποιο είναι το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όλα αυτά που αναφέρει η εφημερίδα, αλλά πολύ περισσότερο επιβεβαιώνονται από την ίδια την ροή των γεγονότων;
α) Ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τον ΛΑΟΣ το 2012 και την ΔΗΜΑΡ το 2014 και το 2015. Η συμμετοχή τους στην κυβερνητική εξουσία, ως συνοδοιπόροι στην μνημονιακή διαδρομή, τους αφυδατώνει πολιτικά και εκλογικά.
β) Οι μόνες υπαρκτές «κόκκινες γραμμές» για τους ΑΝΕΛ είναι το πώς θα μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία.
γ) Το ίδιο ακριβώς σκέφτονται και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η επανεκλογή τους αποτελεί την μόνη «κόκκινη γραμμή», στην οποία δεν κάνουν πίσω.