English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ: Πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια περίθαλψη τέλος με τα μνημόνια


ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ: Πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια περίθαλψη τέλος με τα μνημόνια
Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, του οργανισμού που συντονίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με το μελλοντική ικανότητά του να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους. Τι κι αν αυξήθηκαν οι εισφορές υπέρ υγείας στους συνταξιούχους μετά την έναρξη της εφαρμογής του αριστερού μνημονίου; Τι κι αν όσοι απέμειναν στην αγορά εργασίας καταβάλουν τις εισφορές τους; Τι κι αν έχουν μειώσει απαράδεκτα τις αμοιβές των παρόχων υγείας και έχουν περιορίσει το εύρος της συνταγογραφίας και των εργαστηριακών ελέγχων. Έρχεται αδυναμία πληρωμών εντός των επόμενων ημερών και καλείται πάλι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρηματοδοτηση από άλλα κονδύλια για να συνεχίστεί η ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας.
Αυτή την στιγμή υπάρχει μαύρη τρύπα 1, 5 δις ευρώ από την μη απόδοση των εισφορών των ταμείων. Οι εισφορές αυτές έχουν όμως εισπραχθεί από τους ασφαλισμένους. Οι οφελές του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεπεράσει τα 1, 26 δις ευρώ και αυξάνονται καθημερινά.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην κατάρρευση της πρωτοβάθμια και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Πολλά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, αλλά και φαρμακεία οδηγούνται σε λουκέτο αυξάνοντας την ανεργία και επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία.
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων, αριστερές και δεξιές, κατέστρεψαν το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Η ανοχή των ιατρικών συλλόγων και η πολυδιάσπαση του ιατρικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να βοηθήσει. Χρειαζεται πλέον όσο ποτέ άλλοτε να σταματήσει η εθνοκτόνα εφαρμογή των μνημονίων.