Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015
Αυτή την εποχή διεξάγονται διπλωματικές συνομιλίες στην Γενεύη που είναι γνωστές ως P 5+1. Οι χώρες που παίρνουν μέρος στις συνομιλίες της Γενεύης είναι οι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, και Ιράν, εκ των οποίων οι πρώτες 5 είναι τα διαρκή μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την τελευταία δεκαετία υπήρξε με ευθύνη κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αποτέλεσμα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον αυτής της χώρας από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Επίσης στην διάρκεια της δεκαετίας υπήρξαν αναρίθμητες απειλές για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπως και δολοφονίες πολλών ιρανών πυρηνικών επιστημόνων από την Mossad και την CIA. Σύμφωνα με την άποψη του πρωθυπουργού Νετανιάχου η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι πεπεισμένη ότι μια συμφωνία στην Γενεύη μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ότι οι διαπραγματεύσεις των Ρ5+1 που διεξάγονται προς αυτό τον σκοπό κυριαρχούνται από τους Ιρανούς, οι οποίοι στο τέλος θα πετύχουν αυτό που θέλουν, διότι «στο περσικό παζάρι οι Ιρανοί είναι φυσικό να είναι καλύτεροι από τους Δυτικούς». Οι συνομιλίες των Ρ5+1 στην Γενεύη βρίσκονται αυτή την εποχή στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνεται κάποιο αποδεκτό πλαίσιο συμφωνίας από όλες τις πλευρές.
Ο Νετανιάχου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον θέλησε για μια ακόμη φορά να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι συνομιλίες της Γενεύης δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο ποθητό, για το Ισραήλ, αποτέλεσμα που είναι η πλήρης διάλυση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αν δεν συμφωνήσει το Ιράν στην πλήρη καταστροφή των εγκαταστάσεων του, τότε κατά την εκτίμηση των Ισραηλινών θα πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα εναντίον αυτής της χώρας. Όταν ο κουτσαβάκης της Μέσης Ανατολής ομιλεί για στρατιωτικά μέτρα εννοεί τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, κάτι βέβαια που θα προκαλούσε μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Νετανιάχου στο Κογκρέσο ότι «η συμμαχία Ισραήλ και ΗΠΑ ήταν πάντα πάνω από την πολιτική». Η πεποίθηση του Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για το κράτος του Ισραήλ είναι «πάνω από την πολιτική» σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν είναι απλώς σύμμαχοι, είναι το ένα και αυτό, κάτι βέβαια που είναι άκρως ευεργετικό για την επιθετική και αιμοσταγή πολιτική που ασκεί το Ισραήλ εναντίον των γειτόνων του. Μια πολιτική που ναι μεν είναι επιζήμια για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συμφέρουσα και ευνοϊκή για τα αμερικανοσιωνιστικά σχέδια.
Ο νταής της Μέσης Ανατολής Νετανιάχου με την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον σκοπεύει να πείσει για μια ακόμη φορά τους Αμερικανούς να στείλουν τα αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν για το Ισραήλ και τα συμφέροντα των Αμερικανοσιωνιστών. Το πράττει υποστηριζόμενος από το ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ, ήτοι τα σιωνιστικά ΜΜΕ, την AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) και εκείνους τους αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που έχουν αφειδώς χρηματοδοτηθεί στις προεκλογικές τους εκστρατείες από τις σιωνιστικές οργανώσεις.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η στρατηγική εξίσωση στην Μέση Ανατολή δεν λύνεται σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Η εξίσωση συγκλίνει υπέρ του Ιράν και των συμμάχων του, κάτι που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν οι Αμερικανοσιωνιστές. Ακόμη και με πόλεμο εναντίον του Ιράν, προβάλλοντας ως πρόσχημα τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.