Αμέσως μετά την ολέθρια μεταπολίτευση, οι μαρξιστές που πήραν το πάνω χέρι χαρακτήριζαν την εθνική επανάσταση του 1821 «ταξική» και «κοινωνική». Σήμερα, στα χρόνια της «πρώτης φοράς αριστερά», ο –κατά πρόσφατη δήλωσή του- μαρξιστής υπουργός Παιδείας Μπαλτάς, σε επιστολή του προς τους μαθητές, τροποποίησε ελαφρώς τη μαρξιστική παραχάραξη της εννοίας της επαναστάσεως και από «κοινωνική» υποστηρίζει ότι η επανάσταση έγινε κατά της «απολυταρχίας» (δηλαδή για την… «δημοκρατία») και τη συγκρίνει με την γαλλική και την αμερικανική επανάσταση! Ιδού οι καταγέλαστες θεωρίες του μαρξιστή υπουργού:
«Η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο» του Διαφωτισμού, του κινήματος που συνεπήρε τους ανθρώπους όπου Γης, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι γραμμένη στην πέτρα, δια άπαντος καθαγιασμένη και ακλόνητη. Ο κόσμος μπορούσε πλέον να γίνει μέσα από τους αγώνες των ανθρώπων, κόσμος ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας.
Η ελληνική επανάσταση υπήρξε μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών. Όλες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν. Ήταν οι λαοί που έφτιαξαν τους εαυτούς τους και την επανάστασή τους σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν οι απολυταρχικές μοναρχίες ή οι αυτοκρατορίες όπως η οθωμανική».
Ο λαός λοιπόν, όλοι εμείς, φτιάχνεται από ελεύθερους και ίσους πολίτες, που αποφασίζουν για την κοινή μοίρα τους, ξεπερνώντας διακρίσεις όπως η φυλή, το γένος, η θρησκεία και η γλώσσα. Όταν ο Ρήγας σχεδίαζε την “Νέα Πολιτική Διοίκηση’, δηλαδή το σύνταγμα του κράτους που θα γεννιόταν με την επανάσταση έλεγε ότι: “Ο αυτοκράτωρ λαός είναι όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου τούτου, χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας και διαλέκτου, Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες και Τούρκοι και κάθε άλλο είδος γενεάς. Λίγα χρόνια πριν, το επαναστατικό σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκινούσε με μια συγκλονιστική φράση: “Εμείς ο λαός…”. Αυτό που όχι μόνο λένε αλλά και κάνουν αυτές οι τρεις λεξούλες είναι το μυστικό των επαναστάσεων του Διαφωτισμού…».
(ΥΓ): Δυστυχώς όμως για τον Μπαλτά και τους κάθε λογής μαρξιστές-παραχαράκτες της ιστορίας, διασώζονται οι ρήσεις των μεγάλων ηρώων της επαναστάσεως, που εξηγούσαν ότι πολεμούσαν «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» και όχι για την άγνωστη τότε… δημοκρατία!