Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015
«Αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα» - Φρειδερίκος Νίτσε
Παράλληλες συναντήσεις με την ελληνική ηγεσία είχε η Ιουδαία Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Στα πλαίσια της εν Ελλάδι επισκέψεώς της συναντήθηκε διαδοχικά με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και τον ΥΕΘΑ, Πάνο Καμμένο, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Μετά το πέρας της συναντήσεως στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ο υπουργός δήλωσε: «Συναντήθηκα με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών με την οποία είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση επάνω στα θέματα που αφορούν την άμυνα και όχι μόνο. Της εξήγησα ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, για την συμμαχία, για την Ελλάδα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη σκληρή στάση που διατηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχουν δυνατότητες πολλαπλών συνεργασιών και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της άμυνας .Οι Έλληνες περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες-μια σύμμαχο που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της-τη συνεργασία, την ειλικρινή συνεργασία. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε».
Βεβαίως απορίας άξιο είναι γιατί εφόσον συζητήθηκαν οικονομικά θέματα, η Νούλαντ δεν συναντήθηκε και με τον Βαρουφάκη, αλλά μάλλον η απάντηση εδράζεται στο ότι δεν είναι αρμοδιότητά της και συνεπώς ακόμα και οι παρακλήσεις Καμμένου απευθύνθηκαν σε λάθος άνθρωπο. Όμως ας δούμε εν τάχει ποια είναι η συγκεκριμένη αξιωματούχος των ΗΠΑ, μέσα από τις δηλώσεις της:
Δήλωση περί σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας: «Προφανώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου) ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της πολιτικής (σ.σ. εννοεί της Ρωσίας) σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής, όχι αλλιώς, και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Έτσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ότι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».
Δήλωση προς Γκρουέφσκι: «Ο πρωθυπουργός μού επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή σας στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί από κοινού με εμάς και αυτό συνιστά ισχυρό μήνυμα ότι η Μακεδονία αποτελεί παράγοντα της ασφάλειας»
Δήλωση για Μακεδονικό: «Όσον αφορά τη Μακεδονία, προσωπικά σήκωσα τα μανίκια μου στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Θυμάμαι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και την ελληνική ηγεσία, όταν προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Πιστεύω πως υπάρχουν δύο ή περισσότερες διατυπώσεις ονομασίας που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Είναι ζήτημα διαλόγου, ηγετικής βούλησης και επιλογών. Γνωρίζετε ποια θα είναι τα οφέλη αν η Ελλάδα και η Μακεδονία καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.Φυσικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να καταλήξετε σε λύση».
Δήλωση για Κυπριακό: «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντυπωσιασμένες από τη δέσμευση κατά τους τελευταίους μήνες των δύο κυπριακών πλευρών, που ηγούνται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Έρογλου, να εργαστούν από κοινού για μία πραγματικά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί»
Όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» των ΑΝΕΛ, από ότι φαίνεται ισχύει το παλιό τραγούδι του Μηλιώκα, αφού «γραμμές μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ»...