English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η κουρδική πόλη Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών με τις ευλογίες ΗΠΑ και Τουρκίας

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014
Η κουρδική πόλη Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών με τις ευλογίες ΗΠΑ και Τουρκίας
Οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους έχουν εισβάλει στην συροκουρδική πόλη Κομπάνι που κείται, εφάπτεται ουσιαστικά, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Μετά από τριών εβδομάδων πολιορκία, κατά την διάρκεια των οποίων (υποτίθεται) ότι οι ΗΠΑ βομβάρδιζαν τους ισλαμοσυμμορίτες, αυτοί κατάφεραν να νικήσουν τους Κούρδους μαχητές και να καταλάβουν την πόλη, ενώ ο άμαχος πληθυσμός, περίπου 160.000, ήδη είχε διαφύγει στις γύρω περιοχές.
Αναμφισβήτητα το γεγονός κατάληψης της πόλης Κομπάνι είναι μια μεγάλη νίκη για τους τζιχαντιστές. Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον των τρομοκρατών αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, εκτός και αν υποθέσουμε ότι η Ουάσιγκτον, η οποία συντονίζει μέχρι στιγμής μέσω CENTCOM Φλόριντα τις όλες επιχειρήσεις εφαρμόζοντας τα γνωστά σχέδια διαμελισμού της Συρίας και του Ιράκ, άφησαν την πόλη να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και το πρόσχημα στους Τούρκους να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις που στρατοπεδεύουν σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα και να εισβάλλουν στο έδαφος της Συρίας.
Στην μάχη του Κομπάνι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν φορητό οπλισμό και μεταφορικά μέσα που τους είχαν παρασχεθεί από τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία για να πολεμήσουν τον Άσσαντ. Επίσης στην κατάληψη της πόλης χρησιμοποίησαν και ολίγα άρματα μάχης που είχαν πέσει στα χέρια τους από τις επιδρομές τους σε ιρακινά στρατόπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Κούρδοι και οι Κούρδες τις τελευταίες ημέρες των μαχών, αν και πολέμησαν με μεγάλη γενναιότητα, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τους τζιχαντιστές λόγω έλλειψης πολεμοφοδίων, πολεμοφόδια τα οποία θα μπορούσαν να διακινηθούν μόνο μέσω των τουρκικών συνόρων, τα οποία όμως είχε σφραγίσει η Τουρκία.
Η μάχη του Κομπάνι και ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές έχει ενώσει τους Κούρδους παγκοσμίως, διαδηλώσεις εκδηλώνονται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στην Τουρκία χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν την πρόθεση τους να πολεμήσουν στο πλευρό των αδελφών τους στην Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί την απελπισία των Κούρδων για να προσεταιρισθεί πολιτικές παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, ειρήσθω εν παρόδω κάτι που πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής από την Ελλάδα, προτού επιτρέψει να φτάσουν ενισχύσεις και πολεμοφόδια μέσω των συνόρων της στους Κούρδους ή να εισβάλει η ίδια με χερσαίες δυνάμεις στην διασυνοριακή περιοχή και να δημιουργήσει de facto καταστάσεις.
Η περιοχή Κομπάνι είναι μια από τις τρεις μεγάλες κουρδικές περιοχές στην συριακή πλευρά των τουρκικών συνόρων, όπου ζουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια Κούρδοι. Ο Άσσαντ είχε από το 2011 αποσύρει, λόγω της εισβολής των ισλαμοσυμμοριτών στην χώρα του και για να καλύψει στρατιωτικά άλλες περιοχές, από αυτές τις περιοχές τις δυνάμεις του και είχε αναθέσει την τοπική άμυνα στην πολιτοφυλακή του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενότητας PYD (Partida Yekitiya Demokrat), που είναι ουσιαστικά ο συριακός κλάδος του κουρδικού κόμματος PKK (Partiya Karkeren Kurdistan) της Τουρκίας, το οποίο ως γνωστό αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση των Κούρδων της Τουρκίας από το 1984.
Η Τούρκοι θα επέμβουν μόνο αν μπορέσουν να  αξιοποιήσουν στο έπακρο πολιτικά αυτή τους την ενέργεια, ακολουθώντας την γνωστή οθωμανική τακτική των τελευταίων δεκαετιών. Προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για την σωτηρία των Κούρδων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν προγεφυρώματα και τετελεσμένα γεγονότα στο έδαφος της Συρίας. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να θεωρεί, το έχει δηλώσει απερίφραστα και επανειλημμένα, ότι το Χαλιφάτο δεν είναι ο πρωταρχικός εχθρός. Ο μεγάλος εχθρός για την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον είναι ο Άσσαντ και η συμμαχία του με την Τεχεράνη και την Μόσχα.