Κοινοβουλευτικό κραχ φοβούνται στο Μαξίμου
Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014
Αποκαλυπτικό άρθρο του Γ. Φράγκου
Το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού ατυχήματος κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν στον προϋπολογισμό, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό και τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήδη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Πράγματι, πληροφορίες που έχουν φτάσει στα έγκατα του νεοκλασικού κτιρίου της Ηρώδου Αττικού, όπου κατοικοεδρεύει το επιτελείο Σαμαρά, αναφέρουν ότι η κατάσταση στις γαλαζοπράσινες Κοινοβουλευτικές Ομάδες θυμίζει καζάνι που βράζει.
Ήδη, αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει, είτε μέσα από συντεταγμένες αρνήσεις ψήφου σε «δύσκολα» νομοσχέδια είτε μέσα από κατά περίπτωση ομαδοποιημένες καταθέσεις ερωτήσεων για «καυτά» κοινωνικά θέματα, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στην επανεκλογή τους και λιγότερο στο παραταξιακό συμφέρον. Αποτέλεσμα είναι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση να προσπαθεί να επιπλεύσει σε επικίνδυνα αχαρτογράφητα κοινοβουλευτικά νερά, γεμάτα σκοπέλους και.. υφάλους.
Πρώτη δοκιμασία θα είναι η αποφυγή της ...ξέρας του προϋπολογισμού, που πάντα έχει και την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η πίεση των βουλευτών των δύο κομμάτων που στηρίζουν το μνημονιακό σχήμα Βενιζέλου - Σαμαρά για φοροελαφρύνσεις είναι αφόρητη, γεγονός που υποχρέωσε τον εισηγητή της Ν.Δ. στον προϋπολογισμό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, να προτείνει θέσπιση ορίου αφορολόγητου εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, η «γαλάζια» Κ.Ο. δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την μερική έστω αποκατάσταση εκείνων των πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Προκειμένου, μάλιστα, η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί ευνοϊκότερες ρυθμίσεις απ’ όσες προβλέπονται στο νομοσχέδιο, δεν αποκλείεται η σχετική συζήτηση να μετατεθεί για μερικές εβδομάδες. Έτερο σημείο που έχει σημάνει «επιφυλακή» στα κυβερνητικά κλιμάκια είναι το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο «νόμος Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η τρόικα έχει ζητήσει να μην δοθεί καμία παράταση. Στα πρόθυρα εμφράγματος βρίσκονται τόσο στην λεωφόρο Συγγρού όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη, σχετικά με την ριζική επανεξέταση του ασφαλιστικού θέματος και την ανατροπή εκ των βάθρων των εργασιακών σχέσεων, με το άνοιγμα του επιτρεπόμενου ποσοστού σε απολύσεις, το λοκ άουτ, την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων, την συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας κ.ά., που ζητεί μετά επιτάσεως η τρόικα.
Όλα παραμένουν ανοιχτά όσον αφορά στις αντιδράσεις βουλευτών και για την ρύθμιση που λέγεται ότι θα κατατεθεί ως τροπολογία για την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια. Μια εισφορά για την οποία έχουν αντιδράσει από την θέσπισή της οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ., καθώς θεωρείται δυσβάστακτη και αντιαναπτυξιακή. Θέση με την οποία συμφωνούν και πολλοί συνάδελφοί τους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει την κατάργησή της, στις αγορεύσεις τους στην Βουλή. Από το περιβάλλον Σαμαρά διαμηνύεται προς τους «ανησυχούντες» βουλευτές ότι θα υπάρξει μία γενναία μείωση στο ποσοστό αυτής της εισφοράς, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύεται προσωπικά ότι θα επανεξετάσει το θέμα εάν εξασφαλιστεί η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας. Δηλαδή ποτέ, με την παρούσα κυβέρνηση των εθνομηδενιστών!
Το άγχος στην πρωθυπουργική αυλή είναι διάχυτο και για την ψήφιση ή μη της συμφωνίας που θα φέρει, πιθανώς τον Ιανουάριο, προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση, για την ολοκλήρωση του προγράμματος δανεισμού. Μετά τα αρνητικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές, το φρένο από το Δ.Ν.Τ., για έξοδό μας χωρίς εγγυήσεις από το μνημόνιο, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των δύο συγκυβερνούντων κομμάτων ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ο κίνδυνος οικονομικού κραχ είναι υπαρκτός.
Κι αυτό γιατί αρκετοί βουλευτές τρέμουν στην ιδέα ότι προκειμένου να απεμπλακούμε έστω και μερικώς από την αγκαλιά των δανειστών μας, θα χρειαστεί να πάρουνε και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Το ενδεχόμενο αυτό, που θεωρείται πολύ πιθανό, θα σημάνει και το τέλος της κοινής κυβερνητικής πορείας Βενιζέλου - Σαμαρά, καθώς οι αντιδράσεις που θα πυροδοτηθούν θα είναι ανεξέλεγκτες εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Το εν λόγω νομοθέτημα που προβλέπει απεμπλοκή μας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αναμένεται να είναι το τελευταίο που θα κατατεθεί στην Βουλή, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την προεδρική εκλογή. Και φυσικά αποσκοπεί στην δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων στο εκλογικό σώμα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθεί ενώπιον της κάλπης, αφού το «ναυάγιο» για την διαδοχή του Κάρολου Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο θεωρείται εκ προοιμίου.