English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αφύλακτοι οι αρχαιολογικοί χώροι και υπό κατάρρευση σημαντικά μουσεία της χώρας

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 

Αφύλακτοι οι αρχαιολογικοί χώροι και υπό κατάρρευση σημαντικά μουσεία της χώρας
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι λόγω των μειωμένων προσλήψεων στον κλάδο τους, πολλά προβεβλημένα δημόσια μουσεία υπολειτουργούν, ενώ αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αρχαιοκαπηλίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την ελληνική επικράτεια απασχολούνται 1.700 αρχαιοφύλακες, ενώ κατά τα πρότυπα μελετών και ερευνών ο ιδανικός αριθμός είναι ο διπλάσιος, περίπου  3.500.  Απόρροια της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τον εθνικό μας πλούτο και πολιτισμό είναι τα λουκέτα στο Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ζακύνθου και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κασσώπης στην Πρέβεζα και η υποτυπώδης λειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Εν ολίγοις, είναι συνήθης η τακτική της κυβέρνησης να στελεχώνει μουσεία  και αρχαιολογικούς χώρους με έκτακτο προσωπικό κατά τις τουριστικές περιόδους , με σκοπό το άμεσο οικονομικό κέρδος, αδιαφορώντας για την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και για την ευημερία των σχετικών επαγγελματικών κλάδων , τον υπόλοιπο χρόνο. Ο πολιτισμός μας αποτελεί τον εθνικό μας πλούτο και θα έπρεπε να επιδιώκεται όχι μόνο η διαφύλαξή του αλλά και η συνέχισή του.
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος Γερμενής έθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού φύλαξης σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους καθώς και απλήρωτη υπερωριακή εργασία έκτακτου προσωπικού.»    
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Σπουδαστών-Αποφοίτων ΙΕΚ της ειδικότητας: ‘’Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων’’, τα μουσεία στην πλειονότητά τους υπολειτουργούν, ενώ πολλοί αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ελλιπώς φυλασσόμενοι. Συνολικά εργάζονται 1.700 αρχαιοφύλακες σε όλη την Ελλάδα, όταν ο απαιτούμενος αριθμός για την ομαλή λειτουργία μουσείων θα έπρεπε να φτάνει τους 3.500.
Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κλάδο, καθώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία μουσείων και τη διαχείριση των επισκεπτών, αλλά παράλληλα και για τη φύλαξη πολύτιμων εκθεμάτων. Χαρακτηριστικά, στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ έχουν ήδη κλείσει το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ζακύνθου καθώς και ο Αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης στην Πρέβεζα.
Οι ελλείψεις αυτές έγιναν ακόμη πιο έντονες λόγω της εφαρμογής χειμερινού ωραρίου την 1η Νοεμβρίου καθώς και της λήξης συμβάσεων εποχικού προσωπικού. Όσον αφορά τους έκτακτους αρχαιοφύλακες, έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους από την 31 Οκτωβρίου 2014 και δεν έχουν εισπράξει ακόμα τις εξαιρέσιμες αμοιβές τους. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ενώ έχει εγκριθεί το ποσό των πληρωμών τους, δεν υπάρχουν υπάλληλοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α. για να βγάλουν χρηματικά εντάλματα.