English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ναυτική συνεργασία Ιράν - Κίνας για την αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής των Αμερικανοσιωνιστών


Ναυτική συνεργασία Ιράν - Κίνας για την αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής των Αμερικανοσιωνιστών
Το ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Περσικού Κόλπου και κύρια βάση του πολεμικού ναυτικού του Ιράν. Το λιμάνι αυτό ελέγχει τα στρατηγικά πολύ σημαντικά στενά του Ορμούζ.
Για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες ένα κινεζικό αντιτορπιλικό και ένα βοηθητικό πλοίο ελλιμενίστηκαν στο Bandar Abbas στο πλαίσιο ιρανοκινεζικής ναυτικής συνεργασίας. Στόχος της τετραήμερης αυτής επίσκεψης είναι η συνεργασία του ναυτικού των δυο χωρών σε θέματα τεχνογνωσίας, έρευνας και διάσωσης.
Η σημασία αυτής της κινεζικής επίσκεψης έγκειται στο γεγονός ότι το λιμάνι Bandar Abbas ελέγχει τα στενά του Ορμούζ που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν. Η θαλάσσια αυτή οδός έχει τεράστια στρατηγική σημασία αφού στην περιοχή βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και διακινούνται μέσω θαλάσσης τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. Άλλες χώρες που επηρεάζονται στρατηγικά από το λιμάνι Bandar Abbas και τα στενά του Ορμούζ είναι το Μπαχρέϊν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης σημαντικό είναι ότι ο 5ος αμερικανικός στόλος ελλιμενίζεται στο Μπαχρέϊν, απέναντι από το Bandar Abbas.
Το Ιράν στο πρόσφατο παρελθόν έχει αυξήσει την συνεργασία με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, όπως και με τις ρωσικές. Στο συγκεκριμένο λιμάνι ελλιμενίζονται τακτικά και ρωσικά πολεμικά πλοία. Είναι προφανές ότι η στρατιωτική συνεργασία των τριών αυτών χωρών εμβαθύνεται και έχει σχέση με την προσπάθεια του Ιράν  να εξασφαλίσει  μια στρατηγική ισορροπία στα στενά του Ορμούζ έναντι στην υπεροπλία των ΗΠΑ.
Η Ρωσία και η Κίνα δημιουργούν προγεφυρώματα στα στενά αυτά και παίρνουν θέση για να αντιμετωπίσουν επικείμενες γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν σχέση με τα κράτη-μέλη BRICS και την προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν και να αντικαταστήσουν το πετροδολλάριο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από τα στενά Ορμούζ διακινείται το 17% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων. Σε αντιδιαστολή από το Σουέζ διακινείται το 2,2% και από τα στενά Bab el-Mandeb (Ερυθρά Θάλασσα) το 3,4% της παγκόσμιας παραγωγής.
Ρωσία, Κίνα και Ιράν δημιουργούν στην Αραβική Χερσόνησο ασπίδα για να αντιμετωπίσουν την επεκτατική και νεοιμπεριαλιστική πολιτική των Αμερικανοσιωνιστών.