English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Σύντομο Οδοιπορικό στις Εκκλησιές της Ξάνθης


         
Στο Νομό Ξάνθης το ορθόδοξο στοιχείο είναι αν μη τι άλλο εντονότατο εδώ και πολλούς αιώνες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα τρεις Μονές και ένας μετοχικός ναός.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ


Η Μονή των Ταξιαρχών βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, σε υψόμετρο 150 μέτρων. Το καθολικό της είναι το αρχαιότερο μνημείο της Ξάνθης και χρονολογείται στα τέλη του 9ου αιώνα. Στο χώρο της Μονής λειτουργεί η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΑΜΟΥΣ

Η Μονή της Παναγίας Καλαμούς ανοικοδομήθηκε αρχικά κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Στη σημερινή της μορφή είναι νεότερο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ το καθολικό της, που πανηγυρίζει την 23η Αυγούστου, ανοικοδομήθηκε πρόσφατα. Από τα σωζόμενα κειμήλια της Μονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εφέστια εικόνα την Παναγίας της «Καλαμιώτισσας» (15ος αιώνα) και η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15ος αιώνας) Η Μονή είναι γυναικεία.


ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΑΣ


Η Μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο και βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης σε υψόμετρο 170 μέτρων. Το καθολικό της στη σημερινή του μορφή ανοικοδομήθηκε το έτος 1841, μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1829. Η Μονή πανηγυρίζει την 15η Αυγούστου. Στην ανατολική πτέρυγα της Μονής λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ξάνθης, στο οποίο εκτίθεται σημαντικός αριθμός φορητών εικόνων και άλλων λατρευτικών σκευών και κειμηλίων. Η Μονή είναι ανοικτή καθημερινά.


ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Βιστωνίδα και το Θρακικό Πέλαγος όπου τέσσερα μοναστήρια σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό. Στιγμές γαλήνης και κατάνυξης, αλλά και ένα γλυκό καλωσόρισμα από τους μοναχούς στους κουρασμένους ταξιδιώτες.
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος και είναι Μετόχιο της Μονής Βατοπεδίου.



ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ


Στον οικισμό της Παλιάς Ξάνθης βρίσκονται οι παρακάτω ναοί:


Ο ΝΑΟΣ ΠΑΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΒΑΚΙΟΥ

Κτίστηκε το έτος 1834, πιθανότατα στα ερείπια παλαιότερου ναού της μεσοβυζαντινής περιόδου. Είναι μια ξυλόστεγη, τρίκλιτη βασιλική με νεότερο νάρθηκα και κωδωνοστάσιο που κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.


Ο Ι.ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Ανοικοδομήθηκε το έτος 1835. Είναι μια απλή τρίλιτη και ξυλόστεγη βασιλική. Στον περίβολο βρίσκεται η ενδιαφέρουσα αναθηματική στήλη της Ευθαλίας Δαβίδοβιτς (1866).



Ο Ι.ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ


Ανοικοδομήθηκε το έτος 1838. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με πεπλατυσμένο νάρθηκα. Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα αγιορείτη ζωγράφου. Στον χώρο της αυλής βρίσκονται η οικία του ιερέα και σχολείο.




Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Ανοικοδομήθηκε στα θεμέλια παλαιότερου, πιθανότατα της βυζαντινής περιόδου, το έτος 1839, από τον Μητροπολίτη Ξάνθης Ευγένιο.


Ο Ι.ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ


Κτίστηκε στα 1861. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με ενδιαφέροντα ξυλόπηκτο νάρθηκα. Η εικόνα της Θεοτόκου είναι θαυματουργή και βρίσκεται στο κεντρικό κλίτος του ναού.


            http://www.agioritikovima.gr/

            http://www.monastiria.gr/