Κοκτέιλ βοθρολυμάτων στο πόσιμο νερό της Ξάνθης! Εντοπίστηκαν μετά από μετρήσεις
-Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών
Βοθρολύματα μέσα στο πόσιμο νερό που καταλήγει στα σπίτια των κατοίκων της Ξάνθης αλλά και της Σταυρούπολης εντόπισε το καλοκαίρι του 2013, κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, το ΠΑΚΟΕ δυο φορές τον χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας προχωρά σε αναλύσεις τόσο στους υδροφόρους ορίζοντες όσο και στο πόσιμο νερό. “Πέρσι τον Ιούνιο για έναν μήνα περίπου κάναμε μετρήσεις στην περιοχή σας, στο Παρανέστι, τη Σταυρούπολη, την Ξάνθη, τη Χρυσούπολη και τη Λίμνη Βιστωνίδας. Συνολικά συγκεντρώσαμε 32 δείγματα από την περιοχή σας και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως σε ποσοστό 45% στην Ξάνθη και 60% στη Σταυρούπολη, περίπου, το νερό ήταν φορτισμένο με κολοβακτηρίδια και το δίκτυο ήταν μπλεγμένο με βοθρολύματα. Μιλάμε για ένα κοκτέιλ με βοθρολύματα πρακτικά” αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, εξηγώντας πως τα αποτελέσματα των ερευνών κοινοποιήθηκαν τότε στην Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ενώ λίγο καιρό αργότερα σε αντίστοιχη έρευνα προχώρησε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
“Όταν το νερό φτάνει στον άνθρωπο και πίνεται δεν πρέπει να έχει μέσα ούτε ένα κολοβακτηρίδιο, εμείς εντοπίσαμε από δέκα. Σε μερικά μάλιστα δείγματα, γύρω στο 10% βρέθηκαν ολικό χρώμιο και νικέλιο, βαριά μέταλλα δηλαδή. Είναι ένα μικρό ποσοστό αλλά και πάλι είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, δεν θα το συζητάγαμε άλλωστε αν δεν ήταν” προσθέτει με νόημα ο ίδιος.
Φυσικά και μόνο το αποτέλεσμα των δειγματοληπτικών μελετών του ΠΑΚΟΕ εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά γύρω από την τελική ποιότητα του νερού που καταλήγει στα ποτήρια των κατοίκων της περιοχής και καταναλώνεται από τους ίδιους, τόσο για τις συγκεντρώσεις των μετάλλων όσο κυρίως για τα βοθρολύματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.
“Εσείς πληρώνετε το νερό που πίνετε και πρέπει να είναι καθαρό” τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης τη στιγμή που μόλις προσφάτως είχε ανακινηθεί για ακόμη μια φορά η χρήση αμιαντοσωλήνων σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, ακόμη και σε γειτονιές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
“Δέκα ίνες αμιάντου να πάνε στο ποτήρι είναι ικανές να δημιουργήσουν καρκίνο και φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα” συμπληρώνει ο ίδιος.