“Σφυρίζουν αδιάφορα” για τα βοθρολύματα στο πόσιμο νερό της Ξάνθης – Το ΙΓΜΕ κάνει χημικούς ελέγχους!
-Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών
-Διαμάντι χαρακτηρίζει το νερό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και παραπέμπει σε έρευνες του ΙΓΜΕ
-Μόνο χημικό έλεγχο διενεργεί το ΙΓΜΕ και όχι μικροβιολογικό...
Αίσθηση και έντονη ανησυχία προκάλεσε στην κοινωνία της Ξάνθης και των γύρω οικισμών η αποκάλυψη στην οποία προχώρησε δια μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού της περιοχής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, το καλοκαίρι του 2013 μετά από έρευνες του ΠΑΚΟΕ εντοπίστηκαν βοθρολύματα στο πόσιμο νερό τόσο της Ξάνθης όσο και της Σταυρούπολης.
“Πέρσι τον Ιούνιο για έναν μήνα περίπου κάναμε μετρήσεις στην περιοχή σας, στο Παρανέστι, τη Σταυρούπολη, την Ξάνθη, τη Χρυσούπολη και τη Λίμνη Βιστωνίδας. Συνολικά συγκεντρώσαμε 32 δείγματα από την περιοχή σας και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως σε ποσοστό 45% στην Ξάνθη και 60% στη Σταυρούπολη, περίπου, το νερό ήταν φορτισμένο με κολοβακτηρίδια και το δίκτυο ήταν μπλεγμένο με βοθρολύματα. Μιλάμε για ένα κοκτέιλ με βοθρολύματα πρακτικά” αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, εξηγώντας πως τα αποτελέσματα των ερευνών κοινοποιήθηκαν τότε στην Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ενώ λίγο καιρό αργότερα σε αντίστοιχη έρευνα προχώρησε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
“Όταν το νερό φτάνει στον άνθρωπο και πίνεται δεν πρέπει να έχει μέσα ούτε ένα κολοβακτηρίδιο, εμείς εντοπίσαμε από δέκα. Σε μερικά μάλιστα δείγματα, γύρω στο 10% βρέθηκαν ολικό χρώμιο και νικέλιο, βαριά μέταλλα δηλαδή. Είναι ένα μικρό ποσοστό αλλά και πάλι είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, δεν θα το συζητάγαμε άλλωστε αν δεν ήταν” προσθέτει με νόημα ο ίδιος.
Φυσικά και μόνο το αποτέλεσμα των δειγματοληπτικών μελετών του ΠΑΚΟΕ εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά γύρω από την τελική ποιότητα του νερού που καταλήγει στα ποτήρια των κατοίκων της περιοχής και καταναλώνεται από τους ίδιους, τόσο για τις συγκεντρώσεις των μετάλλων όσο κυρίως για τα βοθρολύματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.
“Εσείς πληρώνετε το νερό που πίνετε και πρέπει να είναι καθαρό” τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης τη στιγμή που μόλις προσφάτως είχε ανακινηθεί για ακόμη μια φορά η χρήση αμιαντοσωλήνων σε τμήματα του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, ακόμη και σε γειτονιές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
“Δέκα ίνες αμιάντου να πάνε στο ποτήρι είναι ικανές να δημιουργήσουν καρκίνο και φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα” συμπληρώνει ο ίδιος.
Διαμάντι το νερό... κατά τον Τσέπελη
Μιλώντας στην Εφ. Εμπρός ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανόλης Τσέπελης ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε το νερό της Ξάνθης “διαμάντι” επικαλούμενος έρευνες του ΙΓΜΕ αλλά και του ΔΠΘ, ενώ δήλωσε άγνοια για τα αποτελέσματα της μέτρησης του ΠΑΚΟΕ. Άξιο αναφοράς πως η έρευνα του ΠΑΚΟΕ κατατέθηκε άμεσα μετά το πέρας του ελέγχου στην Περιφέρεια στο αρμόδιο Τμήμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη.
Ώστοσο όπως εξήγησε ο υδρογεωλόγος στο παράρτημα του ΕΚΒΑΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) στην Περιφέρεια ΑΜΘ, που αποτελεί τη συνέχεια του ΙΓΜΕ, κ. Γιάννης Ρωμαϊδης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα το ΕΚΒΑΑ προχωρά σε χημικές μελέτες και όχι σε μικροβιολογικές και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και σε τι ποσότητες εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια στο νερό της περιοχής.
“Εμείς κάνουμε χημικές αναλύσεις του νερού, όχι μικροβιολογικές και αναλύσεις που σχετίζονται με οργανική ρύπανση. Υπάρχει ένα δίκτυο παρακολούθησης που είναι πανελλήνιας εμβέλειας σε 1500 σημεία, και στην Ξάνθη χονδρικά υπάρχουν 20 τέτοια σημεία, σταθερά και τέσσερις φορές τον χρόνο κάνουμε ελέγχους. Βέβαια οι χημικές αναλύσεις που γίνονται είναι στοχευμένες και σχετίζονται κυρίως με τα άλατα και το χλώριο” τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως σε χημικό επίπεδο οι μετρήσεις δεν έχουν δείξει κάτι το ανησυχητικό. “Εκείνο που μπορώ να σας πως είναι ότι το νερό είναι παρά πολύ καλής ποιότητας χωρίς να έχει υποστεί καμία μεταβολή τα τελευταία χρόνια που παρακολουθούμε, αλλά ξανά λέω πως δεν κάνουμε μικροβιολογικές μετρήσεις”.
Η Εφημερίδα Ακρίτας και ο Ρ/Σ Ξάνθη FM100 έχουν ήδη αιτηθεί τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ.