English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Νέα υποχώρηση: Οι Συριζαίοι αποδέχονται την πρόταση Γιούνκερ για νέο πρόγραμμα - μνημόνιο

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015 

Νέα υποχώρηση: Οι Συριζαίοι αποδέχονται την πρόταση Γιούνκερ για νέο πρόγραμμα - μνημόνιο
Απάντηση στις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα εξέδωσε ο Γιούνκερ, αποδεχόμενος την πρόσκληση για ένα νέο πρόγραμμα - μνημόνιο, μεταξύ των τοκογλύφων και της ελλαδικής κυβέρνησης. Ο Γιούνκερ απεδέχθη την πρόκληση και έστειλε τις προτάσεις επί των οποίων θα γίνει η όλη συζήτηση για το νέο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα ο Γιούνκερ πρότεινε τα εξής σημεία, πάνω στα οποία θα γίνει η όλη «διαπραγμάτευση»:
1) Αποπληρωμή των υπόλοιπων δόσεων κανονικότατα. Δεν μείνανε πολλά άλλωστε. Μόνο 16,4 δισ. ευρώ έμειναν ή για να το θέσουμε αλλιώς 5 - 6 νέοι ΕΝΦΙΑ.
2) Νέο πακέτο επαίσχυντων μνημονιακών μέτρων υπό την μορφή νέας εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη περιείχε την διάλυση του κλάδου των φαρμακοποιών, της αγοράς καυσίμων, των βιβλιοπωλείων, των αρτοποιείων αλλά και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
3) Περισσότερες και πιο επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις.
4) Το 70% του υπόλοιπου μνημονίου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ θα πρέπει να προταθούν ισοδύναμα μέτρα για το υπόλοιπο 30%
Εντός της προτάσεως Γιούνκερ υπάρχει και το «κοκκαλάκι» που θα προσφέρουν στον Τσίπρα οι διεθνείς τοκογλύφοι, ως βοήθεια για να.μην έρθει η Χρυσή Αυγή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να έχει μόνο 1,49% πρωτογενές πλεόνασμα, αντί για τον στόχο του 3%.
Κοινώς η «διαπραγμάτευση» του Τσίπρα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με επιχείρημα την Χρυσή Αυγή, αφού αυτή είναι η μόνη Εθνική Αντιπολίτευση και το μοναδικό φόβητρο των διεθνών τοκογλύφων, ο μοναδικός λόγος για να κερδίσουν κάτι οι Έλληνες έστω και κάτι το ελάχιστο. Το κακό είναι ότι το παρόν «πρωτογενές πλεόνασμα» ήταν ένα λογιστικό τρυκ Σαμαρά, οπότε ο Τσίπρας έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να πιάσει στόχο.

Πάντως επί της προτάσεως Γιούνκερ, οι συριζαίοι έχουν ήδη συμφωνήσει. Ήδη ο Βαρουφάκης έχει πει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και ότι θέλει τις ιδιωτικοποιήσεις. Μένει να πειστεί για άλλους 5 - 6 ΕΝΦΙΑ και για μία εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που θα περιέχει τουλάχιστον 50 δέσμες μέτρων, όπως η προαναφερθείσα.
Το ενδιαφέρον της πρότασης Γιούνκερ είναι που απαιτεί από τους συριζαίους να προτείνουν τα ισοδύναμα για το 30% του μνημονίου. Και ενώπιον των τροϊκανών εξυπνάδες του στυλ «φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας» δεν μετράνε, γιατί αυτοί ξέρουν τι μπορεί να εφαρμοστεί από τσιπραίους και τι είναι απλώς και μόνο προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα φτηνή.