English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τράπεζα Berenberg: Ο Τσίπρας υλοποιεί το πρόγραμμα «Σαμαράς ΙΙ»!

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 

Τράπεζα Berenberg: Ο Τσίπρας υλοποιεί το πρόγραμμα «Σαμαράς ΙΙ»!
Παρά την ομερτά που έχει κηρυχθεί στα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ να συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτική των μνημονίων, εντείνονται οι φωνές στο εξωτερικό οι οποίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Λαού, όπως αυτή συντελέστηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Εκείνο το οποίο οι εγχώριοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης παρουσιάζουν ως επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, έρχονται να αποδομήσουν οικονομικοί κύκλοι του εξωτερικού, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια εντυπωσιακή μεταστροφή του Σύριζα σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και όσα διαδραματίστηκαν τις τρεις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης. Η τράπεζα Berenberg, συνέταξε μια ανάλυση-αναφορά μετά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές, καταλήγοντας στο ηχηρότατο συμπέρασμα πως η πιθανότητα να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης -το οποίο μάλιστα ονομάζει Samaras II- έχει αυξηθεί στο 50%!
Ο τραπεζικός οργανισμός καταθέτει επιπλέον τέσσερα σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, τα οποία φανερώνουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα ακολουθεί πλέον το δρόμο της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Τα σημεία αυτά είναι τα παρακάτω:
  • Η Ελλάδα αποδέχεται όλους τους όρους που συνδέονται με τα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
  • Η Ελλάδα παραμένει υπό την πλήρη εποπτεία των «ιδρυμάτων» που μέχρι τώρα ονομάζονταν Τρόικα.
  • Η Ελλάδα μπορεί να προβεί σε προσαρμογές στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά μόνο εάν οι αλλαγές είναι «ουδέτερες» για την άμεση και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προοπτική και αφού προηγουμένως έχουν εγκριθεί από τους εξωτερικούς επόπτες.
  • Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του προγράμματος στήριξης μόνο εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις.
Συμπερασματικά, η ανάλυση της Berenberg καταλήγει με την κάτωθι πρόταση: «Υπάρχουν λίγα πράγματα στο τωρινό deal που δεν έχουν συζητηθεί ανάμεσα στην Τρόικα και την προηγούμενη κυβέρνηση. Η μόνη επίδραση από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ελληνική οικονομία έγινε πιο αδύναμη, όπως και η διαπραγματευτική θέση της χώρας».