English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

«Γυφτικο παζαρι» το κεντρο της Ξανθης…


-Θ. Κουρτσοπέδης: «Είναι παράνομοι – Ο δήμος μπορεί να καθαρίσει την πλατεία αν θέλει»
-Μ. Στυλιανίδης: «Ας καλούν την αστυνομία και οι …πολίτες!»

Με το που σταμάτησαν οι καθημερινές σχεδόν βροχοπτώσεις και ο κόσμος άρχισε σιγά - σιγά να κατακλύζει την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, εμφανίστηκε ένα νέο «φρούτο», αυτό των παράνομων πλανόδιων μικροπωλητών. Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στον αριθμό τους αφού πουλώντας τα λαθραία, κατά ομολογία του Αστυνομικού Διευθυντή Ξάνθης κ. Γεώργιου Γκοδοσίδη στην «Θ», καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει στην κεντρική πλατεία, μετά και την θερινή ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καφέ – εστιατόρια που είναι εγκατεστημένα σε αυτήν.
Μάλιστα τα σχετικά παράπονα έφτασαν μέχρι και το διαδίκτυο, με τους Ξανθιώτες να δυσανασχετούν με την παρουσία τόσων μικροπωλητών, οι αυτοσχέδιοι πάγκοι των οποίων εκτείνονται σχεδόν από την Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, μέχρι και την κεντρική πλατεία της πόλης, την οποία ουσιαστικά καταλαμβάνουν με τα παράνομα εμπορεύματά τους…
Το πραγματικά ωραίο πάντως είναι η αντιμετώπιση των αρμοδίων στο πρόβλημα αρνητικής αισθητικής αλλά και κατάφωρης παράνομης που υπάρχει, με τον κ. Γκοδοσίδη να δηλώνει ότι: «Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο στο πλαίσιο της πάταξης του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου», την ίδια στιγμή πάντως που καθημερινά 8 με 10 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται μπροστά στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, συζητώντας και παρακολουθώντας την παρανομία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους χωρίς να παρεμβαίνουν… Αλλά και ο απερχόμενος (αλλά ακόμη δήμαρχος, μέχρι το τέλος Αυγούστου), κ. Μιχάλης Στυλιανίδης μας επιφύλαξε εκπλήξεις με την στάση του σημειώνοντας ότι: «Δήμος είμαστε όλοι μας. Θα μπορούσαν και οι πολίτες να καλούν την αστυνομία για το θέμα αυτό», συμπληρώνοντας στην συνέχεια πως: «Αν είχαμε ακόμη την δημοτική αστυνομία, δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα, όπως δεν τα είχαμε όταν υπήρχε…»
Τα πράγματα με το όνομά τους είπε πάντως ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών Ξάνθης, κ. Θεολόγος Κουρτσοπέδης, τονίζοντας πως: «Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Αλέκος Κυριακίδης, θα μπορούσε να καλέσει την αστυνομία και μέσα σε μισή ώρα να αδειάσει η πλατεία… άλλωστε όλοι τους είναι παράνομοι και δεν έχουν άδεια να πωλούν τα εμπορεύματά τους εκεί…»

Γ. ΓΚΟΔΟΣΙΔΗΣ: «ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ»
Για την αντίδραση της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης στο φαινόμενο που παρατηρείται σχεδόν καθημερινά στην κεντρική πλατεία ο κ. Γκοδοσίδης δήλωσε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροπωλητές είναι μεν Έλληνες όμως τα εμπορεύματά τους είναι λαθραία, άρα και παράνομα. Γνωρίζουμε το θέμα και ελέγχεται καθημερινά κατάσχοντας κατά καιρούς αναρίθμητες ποσότητες εμπορευμάτων. Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του παραεμπορίου και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε ήδη έτσι κι αλλιώς. Κάνουμε πάντως κάθε μέρα ό,τι καλύτερα μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση»

Θ. ΚΟΥΡΤΣΟΠΕΔΗΣ: «ΑΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΑ ΑΔΕΙΑΖΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ…!»
Από την πλευρά του ο κ. Κουρτσοπέδης δήλωσε ότι: «είναι παράνομοι όλοι αυτοί οι μικροπωλητές που βλέπετε στην κεντρική πλατεία αφού δεν έχουν άδεια να πωλούν εμπορεύματα εκεί, τα περισσότερα από τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι επίσης παράνομα. Είναι ευθύνη της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. να τους ελέγξει. Κι επειδή πλέον δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, το βάρος του ελέγχου πέφτει στην ΕΛ.ΑΣ. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αλέκος Κυριακίδης μπορεί αν θέλει να ειδοποιήσει την αστυνομία και να καθαρίσει άμεσα την πλατεία από όλους αυτούς που πουλάνε παράνομα μικροαντικείμενα, από το τέρμα των αστικών λεωφορείων, πίσω από την Στέγη Πολιτισμού του Δήμου, μέχρι και το κέντρο της πλατείας. Εμείς πάντως αφήνουμε κάνα δυο στα παζάρια να πουλάνε τα εμπορεύματά τους, παρόλο που δεν έχουν άδεια, για ανθρωπιστικούς κυρίως λόγους αφού έχουν μεγάλες οικογένειες και δυσκολεύονται για τα προς το ζην…»

Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ Δ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ…»
Ευθύνες τόσο στην αστυνομία όσο και στους δημότες επιμερίζει ο κ. Στυλιανίδης, αφήνοντας και μία «μπηχτή» προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Κυρικίδη στις δηλώσεις του. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε στην «Θ» ότι: «Το πρόβλημα το γνωρίζουμε και σίγουρα δεν είναι καθόλου κολακευτικό το θέαμα που παρατηρείται στο κέντρο της πόλης. Βέβαια δεν γίνεται να εγκαλείται για όλα ο δήμαρχος, όταν μάλιστα υπάρχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και όταν φυσικά η βασική ευθύνη για την καταπολέμηση του φαινομένου βαρύνει την αστυνομία η οποία θα πρέπει να παρεμβαίνει από την στιγμή που πλέον δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία. Διότι αν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, όπως ήταν κι όταν υπήρχε που δεν παρατηρούνταν τέτοια φαινόμενα. Γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζω ότι θα έπρεπε να μείνει στους δήμους μία δύναμη δημοτικής αστυνομίας, έστω και μειωμένη σε προσωπικό, για να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων. Όμως από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δήμος είμαστε όλοι μας, οπότε και οι δημότες αντί να τα περιμένουν όλα από τον δήμο, θα μπορούσαν και οι ίδιοι να καλέσουν την αστυνομία όταν έρχονται αντιμέτωποι με την όχληση από τους παράνομους μικροπωλητές…»

e-thrakinews.gr