Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015
Η συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) ή άλλως η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων είναι μια συμφωνία εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή την εποχή βρίσκεται στο στάδιο των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.
Ο κύριος στόχος της ΤΤΙΡ είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και εταιριών στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Στην πραγματικότητα όμως οι κανονιστικές αυτές ρυθμίσεις, που προβάλλονται εκ του πονηρού ως «εμπόδια», είναι κανόνες και προδιαγραφές ασφάλειας για τα τρόφιμα που διακινούνται (όπως π.χ. για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), είναι κανονισμοί και απαγορεύσεις για την χρήση χημικών τοξικών ουσιών, είναι οι νόμοι για την προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και τις τράπεζες και πολλά άλλα.
Η Ρωσία στις αρχές του νέου έτους παρουσίασε δια του πρέσβη της στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσίζοφ μια αναπάντεχη και ενδιαφέρουσα πρόταση για να ξεπεραστούν οι εντάσεις με την ΕΕ και να ανανεωθεί η συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών. Η Ρωσία προτείνει στην ΕΕ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την αμφιλεγόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ και αντ’ αυτού να διαπραγματευτεί με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στο εξής σκεπτικό: Η Ευρασιατική Ένωση είναι πολύ πιο φυσικός εταίρος της ΕΕ για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων, αφού βρίσκεται στην γειτονιά της Ευρώπης, απ’ ότι οι ΗΠΑ που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο κοινός οικονομικός χώρος που θα περιλαμβάνει όλη την Ευρασία είναι πολύ πιο λογική συνέπεια για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων. Ειδικά δε σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας η μακροπρόθεσμη εταιρική συνεργασία ΕΕ και Ευρασιατικής Ένωσης θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τους εργαζόμενους της Ευρώπης.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Ευρασιατική Ένωση θεωρείται ως μια μεγάλη απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί και φοβάται ότι με την Ευρασιατική Ένωση η Ρωσία θα αυξήσει την επιρροή της στους γείτονες της και θα την βοηθήσει να επεκτείνει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα.
Η πρόταση της Ρωσίας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Οι οικονομικές κυρώσεις που πρόσφατα επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, με προσχηματική αιτία την κρίση στην Ουκρανία, είχαν ως αποτέλεσμα ρωσικά αντίμετρα με αποτέλεσμα να υποφέρει οικονομικά η βιομηχανία των ευρωπαϊκών χωρών, όχι όμως και η οικονομία των ΗΠΑ που ουδόλως επηρεάστηκε, θετικά ή αρνητικά, από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν την συμφωνία ΤΤΙΡ είναι μια προσπάθεια να επιβάλλουν την οικονομική τους ηγεμονία στην ΕΕ και να προωθήσουν τις δικές τους εμπορικές σχέσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.
Μια πρόσφατη ανεξάρτητη μελέτη έδειξε ότι σε περίπτωση επικύρωσης της συμφωνίας ΤΤΙΡ η ΕΕ θα απολέσει άμεσα τουλάχιστον 600.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα χαμηλότερα κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν αρνητικά και την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι η ΤΤΙΡ θα ωφελήσει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, ενώ χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι των χωρών της Ευρώπης που θα υπογράψουν αυτή την Διατλαντική Εταιρική Σχέση, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά και τις ζωές όλων μας, αφού θα επιφέρει άρση προστατευτικών ποιοτικών ρυθμίσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.